Τρεις άντρες από το Κατάρ που φέρονται να συμμετείχαν στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 καταζητούνται από τις αμερικανικές αρχές, σύμφωνα με απόρρητο διπλωματικό έγγραφο των ΗΠΑ το οποίο διέρρευσε στο WikiLeaks και αναδημοσιεύεται στην The Washington Post και στην βρετανική The Telegraph.

Ads

Οι τρεις ύποπτοι έφτασαν από το Κατάρ στις ΗΠΑ στις 15 Αυγούστου του 2001 προκειμένου να ελέγξουν ορισμένους στόχους και ακολούθως εγκατέλειψαν τη χώρα μια ημέρα πριν τις επιθέσεις. “Οι άντρες αυτοί επισκέφτηκαν το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, το Άγαλμα της Ελευθερίας, τον Λευκό Οίκο και αρκετές περιοχές στην Βιρτζίνια”, επισημαίνεται στο έγγραφο.

Αμερικανός αξιωματούχος, που δεν αποκάλυψε το όνομά του, τόνισε πως οι τρεις άντρες από το Κατάρ ήταν υπό στενή παρακολούθηση αλλά οι αστυνομικοί συμπέραναν ότι δεν μπορούν να τους απαγγείλουν κατηγορίες, επισημαίνει η The Washington Post. “Δεν υπήρξε ανθρωποκυνηγητό”, τονίζει ο αξιωματούχος. Δεν υπήρξε υπόθεση, τους παρακολούθησαν, αλλά η υπόθεση ξεθύμανε”, πρόσθεσε.

Από τη πλευρά της, η βρετανική εφημερίδα υπογράμμισε πως το FBI εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των τριών αντρών οι οποίοι θεωρούνταν ύποπτοι πως συμμετείχαν στις τρομοκρατικές επιθέσεις. Δηλώσεις για το τηλεγράφημα από τη CIA και το FBI δεν υπήρξαν, σύμφωνα με την Post. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι τρεις άντρες περιλαμβάνονταν στον κατάλογο του FBI το 2002 με τους ανθρώπους που οι αμερικανικές αρχές ήθελαν να ανακρίνουν σχετικά με την 11η Σεπτεμβρίου.

Ads

Όταν έφυγαν από την Ανατολική Ακτή, οι τρεις άντρες έμειναν σε ξενοδοχείο κοντά στο αεροδρόμιο του Λος Άντζελες. Σύμφωνα με το προσωπικό του ξενοδοχείου, οι άντρες αυτοί είχαν “στολές πιλότου” και δεν επέτρεπαν στις καθαρίστριες να μπουν στα δωμάτιά τους. Αν και είχαν προγραμματίσει να επιστρέψουν στην Ουάσινγκτον στις 10 Σεπτεμβρίου 2001 με το αεροσκάφος το οποίο οι τρομοκράτες οδήγησαν στο Πεντάγωνο, τελικά άλλαξαν τα σχέδιά τους και αναχώρησαν για Λονδίνο.

Να σημειωθεί πως το τηλεγράφημα εστάλη στις 11 Φεβρουαρίου 2011 από την αμερικανική πρεσβεία στην Ντόχα σε διαφορετικές υπηρεσίες στην Ουάσινγκτον προτείνοντας να συμπεριληφθεί στη λίστα των προσώπων που παρακολουθούνται από την αμερικανική κυβέρνηση και ο Μοχάμεντ αλ-Μανσούρι. “Θεωρείται ύποπτος ότι βοήθησε ανθρώπους που έφτασαν στις ΗΠΑ πριν τις επιθέσεις να ελέγξουν πιθανούς στόχους και πρόσφερε στήριξη στους αεροπειρατές”, επισημαίνεται στο έγγραφο. Σύμφωνα με την Post, ο αλ-Μανσούρι, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ζούσε στο Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνιας τον Σεπτέμβριο του 2001.