Από τον ερχόμενο Νοέμβριο, η ουκρανική κυβέρνηση ενδέχεται να αντιμετωπίσει πρόβλημα καταβολής μισθοδοσίας στους δημοσίους υπαλλήλους, σε περίπτωση καθυστερήσεων στη χρηματοδότηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρει η «Wall Street Journal», επικαλούμενη Ουκρανούς αξιωματούχους.

Ads

Ειδικότερα το δημοσίευμα αναφέρει, ότι το Υπουργείο Οικονομικών της Ουκρανίας προέβλεψε πιθανές καθυστερήσεις χρηματοδότησης εξαιτίας της μάχης που δόθηκε στην Ουάσιγκτον για την αποφυγή της δικής της στάσης πληρωμών.

Έτσι, το Κίεβο προειδοποιεί, «ότι έχει τους πόρους για να καλύψει τις δημοσιονομικές ανάγκες τον Οκτώβριο, αλλά μετά τον Νοέμβριο η κυβέρνηση μπορεί να αναγκαστεί να αποφασίσει ποιες υπηρεσίες ή μισθούς θα περικόψει ή αν θα προσπαθήσει να πάρει δάνειο», αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την πηγή της δημοσίευσης, τα οικονομικά προβλήματα θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στον Ζελένσκι, ο οποίος θα αντιμετωπίσει «ακόμη πιο έντονη κριτική από ανταγωνιστικές φράξιες».

Ads

Ωστόσο, η εφημερίδα σημειώνει ότι η Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των Ηνωμένων Πολιτειών (USAID) θα διεκπεραιώσει την πληρωμή 1,15 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Οκτώβριο, στο πλαίσιο του προγράμματος της Παγκόσμιας Τράπεζας, υπό την προϋπόθεση ότι η Ουκρανία θα αποδείξει ότι ξόδεψε σωστά τα κεφάλαια που έλαβε στην προηγούμενη δόση.

Την Κυριακή έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε νόμο που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο και με τον οποίο θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί την κυβέρνηση για μια περίοδο 45 ημερών, έως τις 17 Νοεμβρίου.

Ταυτόχρονα, ο νόμος δεν προβλέπει τη διάθεση κεφαλαίων για τις ανάγκες της Ουκρανίας, γεγονός που έχει εκληφθεί ως το «κόστος» ή το «αντάλλαγμα» που έπρεπε να «πληρώσουν» οι Δημοκρατικοί, για την στήριξη από τους Ρεπουμπλικανούς του σχεδίου διάσωσης του Μπάιντεν.

Ο ίδιος ο Μπάιντεν είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η Ουάσιγκτον «σε καμία περίπτωση» δεν έχει την πολυτέλεια να σταματήσει να υποστηρίζει το Κίεβο.

Ένα shutdown στις Ηνωμένες Πολιτείες θα σήμαινε «κατέβασμα διακοπτών» στις κρατικές υπηρεσίες λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, οι κρατικοί υπάλληλοι που εμπλέκονται σε κρίσιμες εργασίες θα αναγκάζονταν να συνεχίσουν να εκτελούν τα καθήκοντά τους χωρίς αμοιβή, ενώ άλλοι θα απολύονταν.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ παραδέχτηκε προηγουμένως ότι ένα κλείσιμο θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για ολόκληρη τη χώρα.