Θα παραμείνει «σημαντική στρατιωτική δύναμη» η Βρετανία παρά τις μειώσεις στις αμυντικές δαπάνες που θα ανακοινωθούν σήμερα Τρίτη, διαβεβαίωσε σήμερα εκπρόσωπος του Ντέιβιντ Κάμερον τις ΗΠΑ. Αφορμή αποτέλεσε σειρά περικοπών που ετοιμάζει η βρετανική κυβέρνηση, σε πολλούς τομείς χωρίς εξαίρεση των στρατιωτικών εξοπλισμών, με στόχο την αντιμετώπιση του μεγαλύτερου δημόσιου ελλείμματος που έχει αντιμετωπίσει εδώ και χρόνια η χώρα. Στις 20 Οκτωβρίου, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει λεπτομερώς ποια τμήματα και υπουργεία θα αναγκαστούν να περικόψουν έως και στη μέση τα έξοδά τους.

Ads

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ότι η Βρετανία θα παραμείνει «σθεναρός σύμμαχος» και έχει δεσμευτεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της στο ΝΑΤΟ. Η Στρατηγική Αμυντική Επιθεώρηση προβλέπει μειώσεις τουλάχιστον 8% στις Ένοπλες Δυνάμεις, αν και αυτό δεν θα επηρεάσει την βρετανική πολιτική στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Την περασμένη εβδομάδα, η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, προκάλεσε έκπληξη όταν εξέφρασε δημοσίως την ανησυχία της για την επίδραση της Συμμαχίας στη Βρετανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Για την ώρα παρουσιάζουμε τους τομείς που πιθανότατα θα επηρεαστούν, καθώς και το καλύτερο και χειρότερο σενάριο για την κάθε περίπτωση.

Υγεία

Προϋπολογισμός: £101.5 δισεκατ.

Χειρότερο σενάριο: Οι ολοένα αυξανόμενες τιμές των φαρμάκων και της περίθαλψης των ηλικιωμένων σημαίνει ότι οι διοικητές των νοσοκομείων αναγκάζονται να προβούν σε απολύσεις γιατρών και νοσοκόμων και να κλείσουν συγκεκριμένες πτέρυγες.

Ads

Καλύτερο σενάριο: Η κυβέρνηση τηρεί τις υποσχέσεις της και δεν αγγίζει τον προϋπολογισμό για την περίθαλψη. Αντιθέτως, δίνει μεγαλύτερα κονδύλια στην κοινωνική πρόνοια, ανακουφίζοντας τη δημόσια περίθαλψη και τα νοσοκομεία.

Κοινωνική Πρόνοια

Προϋπολογισμός: £195 δισεκατ.

Χειρότερο σενάριο: περαιτέρω περικοπές που θα επηρεάσουν τις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Αποτέλεσμα να πληγεί σημαντικά η εικόνα της κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί οι περικοπές να φαίνονται «δίκαιες», πέρα από «σκληρές». Το επίδομα τέκνων θα σταματά στην ηλικία των 16, ενώ οι συνταξιούχοι θα χρειάζεται να περιμένουν περισσότερο για να τους δοθούν επιδόματα για πετρέλαιο θέρμανσης το χειμώνα, άδειες τηλεόρασης και κάρτες δωρεάν μετακίνησης με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Καλύτερο σενάριο: αποφασίζεται να δοθεί επίδομα σε όσους είναι σε ηλικία να δουλέψουν, όπως είχε υποσχεθεί ο Duncan Smith. Και ο Cameron τηρεί τις υποσχέσεις του και δεν πειράζει τα επιδόματα και τις παροχές για τους ηλικιωμένους. Οι ψηφοφόροι αποδέχονται ότι το επίδομα τέκνων δεν θα αφορά συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, οι οποίες δηλώνουν μεγάλο εισόδημα.

Κλιματική Αλλαγή

Προϋπολογισμός: £1.2 δισεκατ.

Χειρότερο σενάριο: Ζωτικής σημασίας προγράμματα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγές μπαίνουν στο ράφι. Επιπλέον, η νέα «πράσινη» τράπεζα επενδύσεων δεν λαμβάνει τα κονδύλια που απαιτούνται για σωστή λειτουργία της και καταργούνται όποια οικονομικά κίνητρα έχουν θεσπιστεί για την υιοθέτηση από τους πολίτες μιας πιο φιλικής στο περιβάλλον συμπεριφοράς.

Καλύτερο σενάριο: Δεν γίνονται περικοπές σε αυτόν τον τομέα.

Δικαιοσύνη

Προϋπολογισμός: £9.1 δισεκατ.

Χειρότερο σενάριο: Πάνω από 100 δικαστήρια κλείνουν. Το κονδύλι για δωρεάν νομική εκπροσώπηση (legal aid) μειώνεται κατά εκατομμύρια λίρες. Καθόλου απίθανο.

Καλύτερο σενάριο:
Το υπουργείο Οικονομικών επιβραβεύει τις προσπάθειες που έχει καταβάλλει ως τώρα το υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με προγράμματα επανένταξης. Αποφασίζει να επιβάλλει πολύ μικρές περικοπές στο υπουργείο αυτό. Καθόλου πιθανόν.

Μεταφορές


Προϋπολογισμός:
£7.2 δισεκατ. αυτό το χρόνο, με £6.4 σε δαπάνες κεφαλαίου

Χειρότερο σενάριο: Ιλιγγιώδης αύξηση στα εισιτήρια του τρένου και του λεωφορείου, αρχίζοντας με 10% αύξηση τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Η σχετική κρατική επιδότηση είναι πια παρελθόν.

Καλύτερο σενάριο: Ορισμένα σχέδια, όπως το τρένο Crossrail προχωρούν κανονικά, ενώ άλλα, όπως η δημιουργία μιας ταχείας, αναβάλλεται για το προσεχές μέλλον. Όλα προχωρούν κανονικά.

Επιχειρηματικές δραστηριότητες και Ανώτατη Εκπαίδευση

Προϋπολογισμός: £26 δισεκατ., η πλειοψηφία των οποίων αφορούν την ανώτατη εκπαίδευση

Χειρότερο σενάριο: Επιβάλλονται περικοπές της τάξης των £5.3 δισεκατ. Οι περικοπές αφορούν κυρίως τα πανεπιστήμια: περικοπές £3.2 δισεκατ. στο κόστος διδασκαλίας και £1 δισεκατ. στην έρευνα.

Καλύτερο σενάριο: Τα πανεπιστήμια αυξάνουν κατά λίγο τα δίδακτρα, τα οποία πλέον αγγίζουν τις £6,000 το χρόνο. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα τώρα.

Διεθνής βοήθεια

Προϋπολογισμός: £6.1 δισεκατ.

Χειρότερο σενάριο: Η οικονομική βοήθεια δίνεται πια όχι με κριτήριο το ποιές χώρες την έχουν ανάγκη, αλλά με κριτήρια εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας. Χώρες όπως η Γκάνα, η Ινδία και η Κίνα δεν λαμβάνουν πια βοήθεια. Η υπόλοιπες αναπτυσσόμενες χώρες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Ανέμεναν σταδιακή αύξηση των χρημάτων τα οποία λαμβάνουν κάθε χρόνο.

Καλύτερο σενάριο
: Τηρείται η σταδιακή αύξηση στο κονδύλι για παροχή οικονομικής βοήθειας, με στόχο να φτάσει το 2013 τα 0.7% του προϋπολογισμού.

Περιβάλλον

Προϋπολογισμός: £2.4 δισεκατ.

Χειρότερο σενάριο: Σημαντικές περικοπές στην ουσία παραλύουν τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες έχουν αναλάβει την προστασία του περιβάλλοντος και της εγχώριας πανίδας.

Καλύτερο σενάριο:
Η υπηρεσία Natural England υφίσταται μεν κάποιες περικοπές, αλλά έχει ακόμη τη δυνατότητα να συνεχίσει το έργο της.

Τοπική αυτοδιοίκηση

Προϋπολογισμός: £29.8 δισεκατ. από τα οποία τα £26 δισεκατ. διανέμονται σε τοπικούς φορείς

Χειρότερο σενάριο: Οι τοπικοί φορείς κατηγορούνται για τις περικοπές σε κοινωνικές υπηρεσίες. Τα κονδύλια για παροχή στέγασης μειώνονται δραστικά.

Καλύτερο σενάριο:
δεν ανακοινώνονται περαιτέρω περικοπές.

Πολιτισμός

Προϋπολογισμός:
£1.5 δισεκατ.

Χειρότερο σενάριο:
ένας στους οκτώ φορείς πολιτισμού δεν λαμβάνει πλέον καμία κρατική επιδότηση. Με την εξαίρεση της επιτροπής για τους Ολυμπιακούς του 2012, όλοι οι υπόλοιποι φορείς αθλητισμού υφίστανται μείωση της τάξης του 30%.

Καλύτερο σενάριο: εξοικονομούνται χρήματα με τη μετακίνηση των γραφείων. Μουσεία, γκαλερί και οργανισμοί δεν κινδυνεύουν. Όχι και τόσο πιθανό.

Πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Προϋπολογισμός:
£50.9 δισεκατ.

Χειρότερο σενάριο: 10% μείωση στον προϋπολογισμό. Επιπλέον περικοπές σε όλους τους τομείς προκειμένου να εξοικονομηθούν τα χρήματα για το επίδομα των £2.5 δισεκατ. το χρόνο, τα οποία καταβάλλονται στα σχολεία για κάθε μαθητή από ευαίσθητη κοινωνική ομάδα.

Καλύτερο σενάριο: Επιπλέον περικοπές σε όλους τους τομείς προκειμένου να εξοικονομηθούν τα χρήματα για το επίδομα, με αποτέλεσμα υπηρεσίες όπως η παροχή επιπλέον βοήθειας για μόρφωση του αναλφάβητου πληθυσμού.

Υπουργείο Εσωτερικών

Προϋπολογισμός:
£9.4 δισεκατ.

Χειρότερο σενάριο: Διατήρηση του υπάρχοντος αριθμού αστυνομικών δυνάμεων σημαίνει 7.000 λιγότεροι φύλακες συνόρων.

Καλύτερο σενάριο:
Ο αριθμός των αστυνομικών διατηρείται χωρίς να χρειάζεται να απολυθούν συνοριοφύλακες.

Υπουργείο Αμύνης

Προϋπολογισμός: £46.1 δισεκατ. το υπουργείο έχει έλλειμμα £38 δισεκατ.

Χειρότερο σενάριο:
το υπουργείο Αμύνης θα αναγκαστεί να μειώσει τις δαπάνες του κατά 10-20%. Επιπλέον, η αντιμετώπιση του ελλείμματος σημαίνει ότι μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια θα πρέπει να μειώσει τις δαπάνες του 10% ακόμη. Οι ένοπλες δυνάμεις συρρικνώνονται.

Καλύτερο σενάριο: περικοπές λιγότερο από το 10% θεωρείται νίκη του υπουργού Αμύνης.

Πηγή: BBC, The Independent