Η βρετανική κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αναστείλει τις εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ, εάν ο Μπενιαμίν Νετανιάχου προχωρήσει τη χερσαία επίθεση που έχει προαναγγείλει στη Ράφα, στη νότια Γάζα.

Ads

Υπουργικές πηγές δήλωσαν ότι, ενώ δεν έχει ληφθεί απόφαση για την αναστολή των αδειών εξαγωγής όπλων, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τη δυνατότητα να αντιδράσει γρήγορα εάν οι νομικές συμβουλές προς τους υπουργούς αναφέρουν ότι το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Η Βρετανία ασκεί πιέσεις προς το Ισραήλ να αποφύγει μια χερσαία επίθεση στη Ράφα. Σε επιστολή του προς την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων σχετικά με τον έλεγχο των εξαγωγών όπλων προς το Ισραήλ που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι δεν μπορούσε να δει πώς θα μπορούσε να προχωρήσει μια επίθεση στη Ράφα χωρίς να πληγούν άμαχοι και να καταστραφούν σπίτια.

Σε μια συνάντηση στη Γενεύη σήμερα, Τετάρτη 21/2, σχετικά με τη Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων, Παλαιστίνιοι διπλωμάτες κατηγόρησαν αξιωματούχους του Ηνωμένου Βασιλείου ότι παραβίασαν τη Συνθήκη αρνούμενοι να ανακαλέσουν τις πωλήσεις όπλων μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου ότι το Ισραήλ πρέπει να διασφαλίσει ότι οι δυνάμεις του δεν διαπράττουν πράξεις γενοκτονίας κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα.

Ads

Η Παλαιστίνια εκπρόσωπος Νάντα Ταρμπρούς προειδοποίησε ότι «μια χερσαία εισβολή στη Ράφα θα οδηγήσει σε μαζικές δολοφονίες σε ακόμη μεγαλύτερη κλίμακα από τις θηριωδίες που είδαμε τους τελευταίους μήνες», προσθέτοντας ότι όταν θα γραφτούν τα βιβλία της ιστορίας κανείς στη Δύση δεν θα μπορεί να προσποιηθεί ότι δεν γνώριζε για την καταστροφή.

Στην επιστολή του προς την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Κάμερον εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του για την προοπτική μιας στρατιωτικής επίθεσης στη Ράφα, προσθέτοντας ότι «δεν υποτιμούμε τις καταστροφικές ανθρωπιστικές επιπτώσεις που θα είχε μια πλήρης χερσαία επίθεση, αν πραγματοποιηθεί, υπό αυτές τις συνθήκες».

«Συνεχίζουμε να προτρέπουμε το Ισραήλ να διασφαλίσει ότι οι επιχειρήσεις του περιορίζονται σε στρατιωτικούς στόχους και να λάβει όλα τα δυνατά μέτρα για να αποφύγει να βλάψει τους αμάχους και να καταστρέψει σπίτια» ανέφερε.

*Με πληροφορίες από Guardian