Ο ηγέτης των Τόρις και Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε λίγο μετά τις 19:00 ώρα Ελλάδος από την Ντάουνιγκ Στριτ την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη Βρετανία για τις 4 Ιουλίου.

Ads

Πρόκειται για μια αιφνιδιαστική κίνηση της κυβέρνησης, που φέρνει νωρίτερα μια εκλογική αναμέτρηση που αναμενόταν αργότερα μέσα στο έτος, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές φήμες που κυκλοφόρησαν εντός της ημέρας.

«Αντιμετωπίσαμε τον πληθωρισμό, ελέγξαμε το χρέος, μειώσαμε τους φόρους των εργαζομένων και αυξήσαμε την κρατική σύνταξη κατά 900 λίρες», είπε ο Σούνακ.

Επίσης, «μειώσαμε τους φόρους στις επενδύσεις και εκμεταλλευτήκαμε τις ευκαιρίες του Brexit για να κάνουμε αυτή τη χώρα την καλύτερη στον κόσμο για την ανάπτυξη επιχειρήσεων, διαθέσαμε ποσά ρεκόρ χρηματοδότησης στο ΕΣΥ μας και εξασφαλίσαμε ότι εκπαιδεύει τώρα τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που χρειάζεται τις επόμενες δεκαετίες.»

Ads

Όπως παρατηρεί η Guardian, «ο Σουνάκ δεν έκανε καμία προσπάθεια να εξηγήσει γιατί προκηρύσσει εκλογές για τις 4 Ιουλίου, όταν μέχρι πολύ πρόσφατα σχεδίαζε εκλογές το φθινόπωρο.»

Υπογράμμισε όμως ότι «ποτέ δεν άφησα και ποτέ δεν θα αφήσω τον λαό αυτής της χώρας να αντιμετωπίσει μόνος του τις πιο σκοτεινές μέρες», όπως και το ότι

Στο πλαίσιο της ανακοίνωσής του, ο Ρίσι Σούνακ άσκησε δριμεία κριτική στο κόμμα των Εργατικών και στον επικεφαλής του κόμματος Κιρ Στάρμερ, λέγοντας ότι «δεν ξέρω τι προσφέρουν. Και η αλήθεια είναι ότι ούτε εσείς ξέρετε.»

«Και αυτό γιατί δεν έχουν κανένα σχέδιο. Δεν υπάρχει τολμηρή δράση. Και ως αποτέλεσμα το μέλλον μπορεί να είναι μόνο αβέβαιο μαζί τους», πρόσθεσε.

«Στις 5 Ιουλίου, είτε ο Κιρ Στάρμερ είτε εγώ θα γίνουμε πρωθυπουργοί. Έχει δείξει ξανά και ξανά ότι θα πάρει τον εύκολο δρόμο και θα κάνει τα πάντα για να πάρει την εξουσία», τόνισε ο Σούνακ.

«Αν ήταν ευτυχής να εγκαταλείψει όλες τις υποσχέσεις που έδωσε για να γίνει αρχηγός [κόμματος] μόλις πήρε τη θέση, πώς μπορείτε να ξέρετε ότι δεν θα κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα αν γίνει πρωθυπουργός;», συνέχισε ο Σούνακ.

Επιπλέον, «αν δεν έχετε την πεποίθηση να επιμείνετε σε ό,τι λέτε, αν δεν έχετε το θάρρος να πείτε στον κόσμο τι θέλετε να κάνετε και αν δεν έχετε σχέδιο, πώς είναι δυνατόν να σας εμπιστευτούμε να ηγηθείτε της χώρας μας, ειδικά σε αυτή την πιο αβέβαιη εποχή;»

Σε δικό του βίντεο με δήλωση που ανάρτησε ο Κιρ Στάρμερ στο Χ ταυτόχρονα με την ανακοίνωση του Σούνακ, τόνισε πως η λέξη κλειδί, δηλαδή το διακύβευμα των εκλογών της 4ης Ιουλίου είναι η λέξη «Αλλαγή» (Change).

Όπως είχαν δηλώσει νωρίτερα ανώτερες πηγές στην εφημερίδα The Guardian θα είναι μια αναμέτρηση που πιθανότατα θα δει τον επικεφαλής του κόμματος των Εργατικών Κίρ Στάρμερ να προσπαθεί να αναλάβει την εξουσία μετά από 14 χρόνια διακυβέρνησης από τους Συντηρητικούς.

Οι Εργατικοί προηγούνται περίπου 20 μονάδες στις δημοσκοπήσεις και ο Στάρμερ αναμένεται ευρέως να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός, αφού μεταμόρφωσε το κόμμα του μετά την ιστορική εκλογική ήττα του πριν από σχεδόν πέντε χρόνια.

Η κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ σχηματίστηκε στις 25 Οκτωβρίου 2022, όταν ο Βασιλιάς Κάρολος Γ΄ έδωσε εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης, ύστερα από την επίσημη παραίτηση της πρωθυπουργού Λιζ Τρας και της κυβέρνησής της.

Οι βουλευτικές εκλογές του 2019 στο Ηνωμένο Βασίλειο διεξήχθησαν στις 12 Δεκεμβρίου 2019, με το κόμμα των Συντηρητικών να κερδίζει μια σαρωτική νίκη με ποσοστό 43,6% της λαϊκής ψήφου, το υψηλότερο ποσοστό για οποιοδήποτε κόμμα από τις γενικές εκλογές του 1979.

Το 2019 ο Μπόρις Τζόνσον ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας μετά την παραίτηση της Τερέζα Μεί, ενώ η υπάρχουσα κυβέρνηση του Σούνακ θα έπρεπε να διαλυθεί το αργότερο μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου του 2024.

BBC: Δεν πέτυχε τους στόχους της η κυβέρνηση Σούνακ

Η κυβέρνηση δεν έχει δηλώσει ποτέ δημοσίως ποιο μέτρο θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να αξιολογηθεί αν έχει τηρήσει τη δέσμευση του πρωθυπουργού για «ανάπτυξη της οικονομίας», παρά τα επανειλημμένα αιτήματα, έγραψε το BBC την Τετάρτη.

Σε ορισμένες ιδιωτικές ενημερώσεις προς τους δημοσιογράφους, πηγές ανέφεραν ότι θα το ζητούμενο θα ήταν αν η οικονομία ήταν μεγαλύτερη κατά το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2023 από ό,τι κατά το προηγούμενο τρίμηνο (Ιούλιος-Σεπτέμβριος).

Αυτό δεν επιτεύχθηκε – η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,3% τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους, στέλνοντας την σε ύφεση. Συνολικά η οικονομία αναπτύχθηκε μόνο κατά 0,1% στο σύνολο του 2023.

Η ανάπτυξη της οικονομίας καταμετράται με τη χρήση του ΑΕΠ (ή Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος), ένα μέτρο όλων των δραστηριοτήτων των εταιρειών, των κυβερνήσεων και των ιδιωτών.