Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ αναμένεται να προκηρύξει αιφνιδιαστικά το απόγευμα της Πέμπτης πρόωρες εκλογές για τον Ιούλιο, σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας The Guardian.

Ads

Όπως δήλωσαν ανώτερες πηγές στην εφημερίδα, θα είναι μια αναμέτρηση που πιθανότατα θα δει τον επικεφαλής του κόμματος των Εργατικών Κίρ Στάρμερ να προσπαθεί να αναλάβει την εξουσία μετά από 14 χρόνια διακυβέρνησης από τους Συντηρητικούς.

Ο πρωθυπουργός πρόκειται να ανακοινώσει ότι οι εκλογές θα γίνουν στις αρχές του καλοκαιριού, με τις εικασίες να αναφέρουν ότι θα διεξαχθούν στις 4 Ιουλίου, αφού υποστήριξε ότι ο πληθωρισμός έχει επανέλθει υπό έλεγχο και η οικονομία βελτιώνεται.

Οι Εργατικοί προηγούνται περίπου 20 μονάδες στις δημοσκοπήσεις και ο Στάρμερ αναμένεται ευρέως να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός, αφού μεταμόρφωσε το κόμμα του μετά την ιστορική εκλογική ήττα του πριν από σχεδόν πέντε χρόνια.

Ads

Η κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ σχηματίστηκε στις 25 Οκτωβρίου 2022, όταν ο Βασιλιάς Κάρολος Γ΄ έδωσε εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης, ύστερα από την επίσημη παραίτηση της πρωθυπουργού Λιζ Τρας και της κυβέρνησής της.

Οι βουλευτικές εκλογές του 2019 στο Ηνωμένο Βασίλειο διεξήχθησαν στις 12 Δεκεμβρίου 2019, με το κόμμα των Συντηρητικών να κερδίζει μια σαρωτική νίκη με ποσοστό 43,6% της λαϊκής ψήφου, το υψηλότερο ποσοστό για οποιοδήποτε κόμμα από τις γενικές εκλογές του 1979.

Το 2019 ο Μπόρις Τζόνσον ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας μετά την παραίτηση της Τερέζα Μεί, ενώ η υπάρχουσα κυβέρνηση του Σούνακ θα έπρεπε να διαλυθεί το αργότερο μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου του 2024.