Ads

Με αλεξιπτωτιστές αποκλείστηκε η τεράστια φαβέλα Κουμπλέξου ντου Αλεμάου στο Ρίο ντε Ζανέιρο, όπου κατέφυγαν περίπου 200 φερόμενοι ως κακοποιοί μετά από έφοδο του στρατού και της αστυνομίας σε κοντινή παραγκούπολη.

Ο αριθμός των νεκρών από τις συγκρούσεις, που συνεχίζονται, μεταξύ στρατού της Βραζιλίας και συμμοριών ναρκωτικών, ανήλθε στους 46, ενώ οι συλλήψεις είναι 197.

Τηλεοπτικά δίκτυα μεταδίδουν την διαφυγή εκατοντάδων ενόπλων μελών συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά από την κοντινή παραγκούπολη Βίλα Κρουζέιρου, μετά την έφοδο της αστυνομίας της Βραζιλίας με υποστήριξη τεθωρακισμένων του στρατού και ελικοπτέρων.

Ads

Η παραγκούπολη στην οποία εκτιμάται ότι κρύβονται τα μέλη των συμμοριών περιλαμβάνει συνολικά 15 φαβέλες με 400.000 κατοίκους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σύντομα θα διεξαχθεί μία ακόμα επιχείρηση σε αυτή την περιοχή με τη συμμετοχή του στρατού και της αστυνομίας.

Οι φαβέλες αυτές ελέγχονται από την Comando Vermelho (CV), μια από τις πιο παλιές και πιο ισχυρές συμμορίες εμπόρων ναρκωτικών που διοικείται από τον Μάρσιου Νεπομουτσένου. Αυτός κατηγορείται από την αστυνομία ότι από τη φυλακή όπου εκτίει την ποινή του, δίνει τις εντολές.

Στις επιχειρήσεις για την επιβολή αστυνομικού ελέγχου στις παραγκουπόλεις λαμβάνουν μέρος πάνω από 20.000 άνδρες της αστυνομίας και του στρατού. Η Βραζιλία ετοιμάζεται να διοργανώσει το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου το 2014 και τους ολυμπιακούς αγώνες το 2016, κυρίως στο Ρίο και στόχος των αρχών είναι να διαλύσουν τις συμμορίες που «κυριαρχούν» στις φαβέλες.

Αργά την Πέμπτη ο πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα έδωσε την άδεια στο στρατό να αναπτυχθεί στην πόλη και χθες σημείωσε ότι δε θα συλλαμβάνουν πολίτες, κάτι που είναι αρμοδιότητα της αστυνομίας. Ο στρατός παρείχε επιμελητειακή υποστήριξη στις επιχειρήσεις από την Τετάρτη, με έξι τεθωρακισμένα και άλλο εξοπλισμό

Ο Λούλα ανακοίνωσε την ανάπτυξη 300 ομοσπονδιακών αστυνομικών, δύο ελικοπτέρων, 10 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού, και τη χρήση εξοπλισμού νυχτερινής κατόπτευσης και εξοπλισμού επικοινωνιών.

Από τη Γουιάνα, όπου συμμετείχε στην Ένωση των Εθνών της Νότιας Αμερικής (UNASUR), ο Λούλα δήλωσε ότι οι αρχές της πόλης έχουν την «πλήρη στήριξή» του στις προσπάθειές τους για την πάταξη της εγκληματικότητας.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας, ανακοίνωσε ότι οι έμποροι ναρκωτικών κλήθηκαν να παραδοθούν, και προειδοποιήθηκαν ότι η κυβέρνηση δε θα υποχωρήσει. «Είμαστε σε θέση να εισβάλουμε στο Αλεμάου οποιαδήποτε στιγμή. Είναι καλύτερα να παραδοθούν τώρα όσο ακόμη μένει καιρός, γιατί όταν εισβάλουμε, όλα θα γίνουν δυσκολότερα», δήλωσε ο Σέρζιου Ντουάρτε, ο διοικητής της στρατονομίας.

Οι διαπραγματεύσεις με τους εμπόρους ναρκωτικών διεξάγονται μέσω της μη κυβερνητικής οργάνωσης «carioca Afroreggae», δήλωσε στον Τύπο ο Ζουζέ Τζούνιορ, ο διευθυντής της οργάνωσης.

Σημειώνεται, ότι οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποίησαν για τον κίνδυνο να υπάρξει σφαγή σε περίπτωση εισβολής στο Αλεμάου.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν την πολυπλοκότητα μιας επιχείρησης στο δαιδαλώδες σύμπλεγμα των 15 φαβέλων, ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένων και με τους δρόμους του να είναι στενοί και απότομοι.