Το εθνικιστικό VMRO της Βουλγαρίας καταδικάστηκε για παρενόχληση της LGBTQI κοινότητας και διάκριση λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, αναφορικά με ανάρτηση του κόμματος στο Facebook.

Ads

Το δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση της Επιτροπής Προστασίας από τις Διακρίσεις, η οποία τάχθηκε υπέρ του VMRO, πράγμα που σημαίνει ότι το εθνικιστικό κόμμα μπορεί πλέον να προσφύγει στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο.

«Ο στιγματισμός των ανθρώπων λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, η εμπέδωση μισαλλοδοξίας και εχθρότητας προς ομάδες ανθρώπων, ο εξευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί και να χαρακτηριστεί ως “ελευθερία του λόγου”, που δεν είναι» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η δικαστική απόφαση.

«Είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιείται το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης ως προπέτασμα για τη διάδοση ιδεών και αντιλήψεων που εξευτελίζουν τον άνθρωπο, δημιουργούν μισαλλοδοξία και εχθρότητα απέναντι σε ορισμένες ομάδες ανθρώπων», προστίθεται.

Ads

Μετά από μια δήλωση που δημοσιεύθηκε στη σελίδα του VMRO στο Facebook σχετικά με την ταινία «Snake», η οποία μεταδόθηκε στις 6 Ιουνίου 2021 στο πλαίσιο της επιλογής «Sofia Pride Film Fest», η Youth LGBT Organisation Action άσκησε προσφυγή ενώπιον της Επιτροπής Διακρίσεων.

Λίγο νωρίτερα, το VMRO συμμετείχε στον κυβερνητικό συνασπισμό με το κόμμα GERB του Μπόικο Μπορίσοφ και προετοιμαζόταν για τις εκλογές.

Στην εισήγησή της, η Youth LGBT Organisation Action υποστήριξε ότι το VMRO παρουσίαζε τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα ως «ανήθικα άτομα» και «παιδόφιλους», στόχος των οποίων ήταν να διαγράψουν «όλα τα θεμέλια των παραδοσιακών ευρωπαϊκών και χριστιανικών αξιών». «Αυτό συμβάλλει στη δημιουργία ενός εχθρικού, προσβλητικού και απειλητικού περιβάλλοντος απέναντι στην κοινότητα», πρόσθεσε η ομάδα.

Εν τω μεταξύ, με τις εκλογές στον ορίζοντα, το ενδιαφέρον του κοινού για το VMRO, το οποίο έχει πλέον περίπου 38.000 οπαδούς στο Facebook, αυξάνεται. Η αμφιλεγόμενη ανάρτησή στο Facebook έχει κοινοποιηθεί περίπου 30 φορές και τα σχόλια σε αυτήν δείχνουν ότι έχει δημιουργήσει ένα εχθρικό, προσβλητικό και απειλητικό περιβάλλον στην κοινωνία.

To VMRO, ωστόσο, υποστηρίζει ότι η καταγγελία της οργάνωσης LGBTQ+ είναι αβάσιμη και θα πρέπει να αγνοηθεί από το δικαστήριο. Όπως ισχυρίζεται, η ανάρτηση της στο Facebook είχε στόχο «να παρουσιάσει λόγους υπέρ των χριστιανικών αξιών που εκφράζονται στην παραδοσιακή βουλγαρική οικογένεια της μητέρας, του πατέρα και του παιδιού και να προστατεύσει τα παιδιά, τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο ολόκληρου του βουλγαρικού συστήματος αξιών, από τα έθιμα που διατήρησαν το έθνος για περισσότερο από μια χιλιετία».

Ωστόσο, ενώ η Επιτροπή Διακρίσεων δήλωσε ότι η ανάρτηση αντανακλούσε μια προσωπική άποψη που σε καμία περίπτωση δεν συνιστούσε μίσος ή επιθετικότητα προς τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, το δικαστήριο έκρινε ότι ενώ το θεμελιώδες δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση είναι αρκετά ευρύ, έχει όρια και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βλάψει τα δικαιώματα κάποιου άλλου. Σημείωσε επίσης ότι η ανάρτηση αποτελούσε γνώμη του κόμματος και όχι προσωπική.

«Η ανάρτηση υποδηλώνει ότι ανεξάρτητα από τις προσωπικές τους ιδιότητες, την εκπαίδευση, την ανατροφή, την ηθική και την δεοντολογία τους, λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι διεστραμμένοι, επιρρεπείς στη διαφθορά, μεταξύ άλλων και προς τα παιδιά, και μοιράζονται διεστραμμένες αντιλήψεις», αναφέρει με το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, τέτοιες δηλώσεις που εκφράζονται δημόσια και εκ μέρους ενός πολιτικού φορέα, αναμφίβολα ταπεινώνουν και πλήττουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια όσων αυτοπροσδιορίζονται ως ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι, τρανς ή ίντερσεξ, καθώς δημιουργούν μια εικόνα τους στην κοινωνία που παρακινεί το μίσος και την περιφρόνηση.

*Με πληροφορίες από Euractiv