Η βουλγαρική Βουλή απέρριψε, σήμερα, σχέδιο ψηφίσματος, με αίτημα τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Το σχέδιο ψηφίσματος κατατέθηκε από το κόμμα ATAKA, το οποίο πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, με το ερώτημα: «Συμφωνείτε ότι η Δημοκρατία της Τουρκίας πρέπει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως κράτος – μέλος;».

Ads

Οι βουλευτές του εθνικιστικού κόμματος αποχώρησαν από την αίθουσα του Βουλγαρικού Κοινοβουλίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόρριψη της πρότασής τους. Ο Τσετίν Καζάκ από το κεντρώο Κίνημα για τις Ελευθερίες και τα Δικαιώματα (MRF), το οποίο εκφράζει πολιτικά κυρίως μουσουλμάνους ψηφοφόρους της Βουλγαρίας, δήλωσε ότι δεν μπορεί να διεξαχθεί συζήτηση επί της πρότασης ψηφίσματος, καθώς απαιτείται η κατάθεσή του από το 1/5 των βουλευτών.

Το εθνικιστικό κόμμα ΑΤΑΚΑ, σύμμαχος της κεντροδεξιάς κυβέρνησης μειοψηφίας στη Βουλγαρία, κατέθεσε την πρόταση ψηφίσματος, λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση του VMRO, εξωκοινοβουλευτικής εθνικιστικής ομάδας, ότι συγκέντρωσε περισσότερες από 320.000 υπογραφές, με αίτημα τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το ίδιο ζήτημα και με ερώτημα «Είστε εναντίον της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ;».

Το κυβερνών κόμμα GERB καταλαμβάνει 117 από τις συνολικά 240 έδρες της βουλγαρικής Βουλής και κυβερνά με τη στήριξη των 21 βουλευτών του κόμματος ATAKA και των 14 μελών του κεντροδεξιού «Γαλάζιου Συνασπισμού», που επίσης είναι αντίθετος στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Σύμφωνα με τη βουλγαρική νομοθεσία, η Βουλή είναι υποχρεωμένη να εξετάσει τη διενέργεια δημοψηφίσματος, αν τουλάχιστον 200.000 πολίτες ζητούν τη διεξαγωγή του.

Ads

Ωστόσο, πρέπει να πιστοποιηθεί η γνησιότητα των υπογραφών και στη συνέχεια τα μέλη της Βουλής έχουν διορία τριών μηνών να αποφασίσουν, αν θα προκηρύξουν δημοψήφισμα. Προκλήθηκε ένταση, όταν η πρόεδρος του Σώματος, Τσέτσκα Τσάτσεβα, πρότεινε να υιοθετηθεί απόφαση βάσει της οποίας θα ζητείται από τη διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών να πιστοποιήσει την εγκυρότητα των υπογραφών που συγκεντρώθηκαν με αίτημα τη διενέργεια του δημοψηφίσματος. Η κ. Τσάτσεβα πρότεινε να ελεγχθούν τα ονοματεπώνυμα, οι διευθύνσεις και οι αριθμοί ταυτότητας των πολιτών που στήριξαν τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Βουλευτές αριστερών και δεξιών παρατάξεων τάχθηκαν κατά της πρότασης της κ. Τσάτσεβα, αλλά τη στήριξαν οι βουλευτές του MRF.