Τα κόμματα της Βόρειας Ιρλανδίας προετοιμάζονται για την προεκλογική τους εκστρατεία μετά την ανακοίνωση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ για πρόωρες εκλογές στις 4 Ιουλίου, εκφράζοντας ανοιχτά τις αντιδράσεις τους.

Ads

Η πρωθυπουργός του Sinn Féin, Μισέλ Ο’Νιλ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση στο Westminster ήταν «μια καταστροφή από την αρχή μέχρι το τέλος».

Πρόσθεσε ότι οι εκλογές είναι μια ευκαιρία για τους ψηφοφόρους να πουν ότι θέλουν οι αποφάσεις «να λαμβάνονται εδώ στην Ιρλανδία και όχι στο Λονδίνο».

Ο Γκάβιν Ρόμπινσον, ηγέτης του DUP, λέει πως είναι σαφές ότι «αυτή η κυβέρνηση ξεμένει γρήγορα από δυνάμεις».

Ads

Επιπλέον, το κόμμα του θα δώσει στους ψηφοφόρους μια «ξεκάθαρη επιλογή ως προς το ποιος πιστεύουν ότι είναι ο καταλληλότερος να τους εκπροσωπήσει και να φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα για αυτούς».

Η Ναόμι Λονγκ, επικεφαλής του Κόμματος της Συμμαχίας, λέει ότι οι εκλογές «περίμεναν πολύ καιρό» και ότι η εκστρατεία της θα προσφέρει στους ψηφοφόρους θετικότητα και προοδευτικότητα.

Ο ηγέτης του SDLP Colum Eastwood λέει ότι «ήρθε η ώρα να διώξουμε τους Συντηρητικούς από την εξουσία» και «να αποκαταστήσουμε την πίστη στην κυβέρνηση ως δύναμη για το καλό».

Οι Ουαλοί

Το 100 ετών κεντρο-αριστερό κόμμα Plaid Cymru δηλώνει ότι θα αγωνιστεί για την Ουαλία στην προεκλογική εκστρατεία. Σε δήλωσή του ο Rhun ap Iorwerth, ο ηγέτης του, δήλωσε ότι οι «Συντηρητικοί κατέστρεψαν την οικονομία και οι σκληρά εργαζόμενοι άνθρωποι εξακολουθούν να πληρώνουν το τίμημα των υψηλών λογαριασμών. Οι Εργατικοί, από την άλλη πλευρά, απλά θεωρούν την Ουαλία δεδομένη. Κανένα από τα κόμματα του Λονδίνου δεν θα βάλει την Ουαλία σε προτεραιότητα.»

«Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε αυτή τη μάχη στα κόμματα του Λονδίνου για να απαιτήσουμε τη δικαιοσύνη που η Ουαλία χρειάζεται και αξίζει», πρόσθεσε.

Το Plaid κέρδισε τέσσερις έδρες στις προηγούμενες εκλογές του 2019 και είναι σε πορεία να κερδίσει ξανά τέσσερις έδρες, σύμφωνα με ορισμένες προβλέψεις.