Την αποχώρησή του από τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση που προβλέπεται στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, ανακοίνωσε η αξιωματική αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ, VMRO-DPMNE.

Ads

Σε ανακοίνωσή της, η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας αναφέρει πως «δεν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία απορρίφθηκε από τον λαό με δημοψήφισμα» και πως οι βουλευτές της θα καταψηφίσουν τις συνταγματικές αλλαγές. Καλούν επίσης τους βουλευτές της πλειοψηφίας να μην προχωρήσουν στην ψηφοφορία. 

Το VMRO είχε δείξει τις προθέσεις του από χθες άλλωστε όταν αποφάσισαν να μην τοποθετηθούν στο κοινοβούλιο, ως αντίδραση στην κίνηση του προέδρου Ταλάτ Τζαφέρη να μην επιτρέψει στον επικεφαλής του κόμματος, Κριστιάν Μιτσκόσκι, να μιλήσει ενώπιον του κοινοβουλίου, καθώς δεν είναι μέλος του.

Η συζήτηση ξεκίνησε την Δευτέρα και σύμφωνα με τον Κανονισμό του Κοινοβουλίου μπορεί να διαρκέσει μέχρι δέκα ημέρες. Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης θα ακολουθήσει φηφοφορία. Πάντως, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, η κυβέρνηση δεν αναμένεται να πραγματοποιήσει την πρώτη ψηφοφορία πριν την Παρασκευή.

Ads

Προκειμένου να περάσει από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, η πρόταση για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, απαιτούνται διευρυμένη πλειοψηφία 80 βουλευτών , δηλαδή τα 2/3. Ο κυβερνών συνασπισμός υπό τον Ζόραν Ζάεφ έχει 69 βουλευτές.

Ηχηρή παρέμβαση των ΗΠΑ, ηχηρή άρνηση από το VMRO

Παράλληλα, ο Κρίστιαν Μίτσκοσκι απάντησε στην επιστολή του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, που καλούσε το κόμμα του να στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική για το όνομα.

Ο πρόεδρος του VMRO κάνει λόγο για μία απαράδεκτη συμφωνία για το κόμμα του και για την πλειοψηφία των πολιτών, όπως καταγράφηκε στο δημοψήφισμα.

«Αυτή η συμφωνία είναι επιζήμια για τα συμφέροντα του έθνους και της πατρίδας μου και ως εκ τούτου είναι απαράδεκτη για το VMRO-DPMNE και τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”, κάτι που φάνηκε και στο πρόσφατο δημοψήφισμα», υπογράμμισε ο Μιτσκόσκι.

Ευχαρίστησε,τέλος, τον Γουές Μίτσελ, αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, για την υποστήριξη προς τη χώρα του και ελπίζει ότι σύντομα η ΠΓΔΜ θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. «ως ένα περήφανο και αξιοπρεπές κράτος και όχι ως μία ταπεινωμένη χώρα».