Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υποδέχθηκε και έσφιξε για κάπου 40 δευτερόλεπτα το χέρι του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στον χώρο του κοσμοδρομίου Βαστότσνι, της πιο σύγχρονης εγκατάστασης εκτόξευσης πυραύλων της χώρας του.

Ads

«Χαίρομαι που σας βλέπω», είπε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. «Αυτό είναι το νέο μας κοσμοδρόμιο».

Μέσω μεταφραστή, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης τον ευχαρίστησε για την πρόσκληση και για τη θερμή υποδοχή του.

Ο Πούτιν, ερωτηθείς αν η Μόσχα θα βοηθήσει την Πιονγκγιάνγκ να κατασκευάσει δορυφόρους, δήλωσε πως «γι’ αυτό ήρθαμε στο κοσμοδρόμιο Βαστότσνι», προσθέτοντας πως «θα συζητήσουμε για όλα».

Ads

Κυβερνήσεις και αναλυτές στη Δύση προεξοφλούσαν τις τελευταίες μέρες πως το ταξίδι του κ. Κιμ στη ρωσική Άπω Ανατολή θα είχε στο επίκεντρο τη σύναψη διμερών συμφωνιών στο πεδίο των στρατιωτικών εξοπλισμών.

Ο κ. Πούτιν φέρεται να θέλει πυρομαχικά, ειδικά του πυροβολικού, και όπλα προς χρήση στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο κ. Κιμ, από την πλευρά του, φέρεται να θέλει ρωσική τεχνολογία ιδίως όσον αφορά τους δορυφόρους και τα υποβρύχια.

Αυτή είναι η δεύτερη επίσκεψη του κ. Κιμ στη Ρωσία αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2012.

«Βαλλιστικοί πύραυλοι άγνωστου τύπου»

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε σήμερα στη δοκιμαστική εκτόξευση δυο «βαλλιστικών πυραύλων άγνωστου τύπου», την ώρα που ο ηγέτης της Κιμ Γιονγκ Ουν βρίσκεται στη Ρωσία.

Οι εκτοξεύσεις έγιναν «προς την κατεύθυνση της Ανατολικής Θάλασσας», ανέφερε το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας στη Σεούλ, αναφερόμενο στη θαλάσσια περιοχή είναι επίσης γνωστή ως Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Το ιαπωνικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK μετέδωσε ότι οι βορειοκορεατικοί πύραυλοι κατά τα φαινόμενα κατέπεσαν περίπου πέντε λεπτά μετά την εκτόξευσή τους, εκτός της ιαπωνικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ).

Όλες οι δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων είναι στη θεωρία απαγορευμένες δυνάμει αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η πιο πρόσφατη από τις οποίες είχε εγκριθεί το 2017, με τη συναίνεση εταίρων-κλειδιών της Πιονγκγιάνγκ, της Κίνας και της Ρωσίας.

Έκτοτε όμως, Πεκίνο και Μόσχα καλούν να αμβλυνθούν οι κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα για να ξαναρχίσουν διπλωματικές επαφές και για βελτιωθεί η κατάσταση, εμποδίζοντας προσπάθειες της Δύσης και συμμάχων τους να επιβληθούν νέες κυρώσεις. Το ΣΑ δεν έχει καταλήξει σε καμιά συναινετική απόφαση για τη Βόρεια Κορέα από το 2017.