Ζήτημα ωρών είναι το πολυαναμενόμενο τετ-α-τετ μεταξύ Κιμ Γιονγκ Ουν και Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη δεύτερη επίσκεψη του ηγέτη της Βόρειας Κορέας στη Ρωσία αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2012, μία συνάντηση που θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ads

Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει εδώ και εβδομάδες για το τι ενδεχομένως θα συζητηθεί -πιθανή κατά τους αναλυτές μια συμφωνία για όπλα- καθώς η Μόσχα αναζητά πολεμικά εφόδια για να ενισχύσει την εισβολή της στην ουκρανική επικράτεια.

Για την ώρα, ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει συναντηθεί με τον κυβερνήτη της περιοχής Πριμόρσκι που συνορεύει με τη Βόρεια Κορέα, καθώς και με τον Αλεξάντερ Κοζλόφ, τον Ρώσο υπουργό φυσικών πόρων, όπως μετέδωσε το Russia 24.

Τους τελευταίους μήνες οι σχέσεις της Πιονγιάνγκ με τη Μόσχα βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με τον Κιμ Γιονγκ Ουν να επιλέγει τη Ρωσία -και όχι την Κίνα- για την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό μετά την πανδημία της Covid-19.

Ads

Στις αρχές της διακυβέρνησής του, οι σχέσεις του Κιμ με το Πεκίνο και τη Μόσχα ήταν ψυχρές, καθώς και οι δύο χώρες προσχώρησαν στις διεθνείς κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας για τα πυρηνικά όπλα και τα πυραυλικά της προγράμματα.

Από το 2018, ωστόσο, ο Κιμ έχει προχωρήσει στην αποκατάσταση των δεσμών και έχει αξιοποιήσει τις αντιπαλότητες που έχουν χωρίσει την Κίνα και τη Ρωσία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες.

Η ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ των δύο ηγετών παραμένει άγνωστη, με τους αναλυτές να εκτιμούν ως πιθανή μια συμφωνία για όπλα ή οικονομική βοήθεια, αλλά οι διπλωματικές κινήσεις για την αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών μπορεί να έχουν επιπτώσεις στον πόλεμο στην Ουκρανία, στις εντάσεις με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία και στην αντιπαλότητα Κίνας-ΗΠΑ.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης συνοδεύεται από τον Τζο Τσουν Ριόνγκ, κυβερνητικό αξιωματούχο αρμόδιο για τις πολιτικές πυρομαχικών, ο οποίος ήταν επίσης παρών σε πρόσφατες περιοδείες του Κιμ σε εργοστάσια παραγωγής βλημάτων πυροβολικού και πυραύλων – σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων της Νότιας Κορέας. Τον Κιμ συνοδεύει επίσης η υπουργός Εξωτερικών Τσόε Σον Χούι, η οποία ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων για τα πυρηνικά μεταξύ του πρώην αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Κιμ και προήχθη στη σημερινή της θέση τον Ιούνιο του 2022.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού θα είναι μέρος της ρωσικής αντιπροσωπείας, δήλωσε ο εκρπόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Βόρεια Κορέα μπορεί να διαθέτει δεκάδες εκατομμύρια «γερασμένα» βλήματα πυροβολικού και πυραύλους βασισμένους σε σοβιετικά σχέδια που θα μπορούσαν να δώσουν τεράστια ώθηση στον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία, εκτιμούν αναλυτές.

Η Πιονγιάνγκ και η Μόσχα έχουν αρνηθεί ότι η Βόρεια Κορέα θα προμηθεύσει όπλα στη Ρωσία, αλλά έχουν υποσχεθεί να ενισχύσουν τους στρατιωτικούς δεσμούς, ενδεχομένως με κοινά γυμνάσια, και οι συζητήσεις μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν ρωσική ανθρωπιστική βοήθεια προς τον Βορρά.

Ορισμένοι αναλυτές και διπλωμάτες με έδρα το Πεκίνο λένε ότι η Κίνα μπορεί να θεωρήσει την απόφαση του Κιμ να επισκεφθεί τη Ρωσία στο πρώτο διεθνές ταξίδι του εδώ και χρόνια ως μια μικρή προσβολή.

Ο Κιμ επισκέφθηκε τον Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο στο πρώτο του επίσημο ταξίδι του στο εξωτερικό ως ηγέτης το 2018 και συναντήθηκαν για τελευταία φορά όταν ο Σι επισκέφθηκε την Πιονγιάνγκ το 2019, λίγο πριν ξεσπάσει η πανδημία.

*Με πληροφορίες από AP, CNN, Reuters