Σε διπλωματικό επεισόδιο δείχνει να εξελίσσεται η δημοσιοποίηση ενός βίντεο, το οποίο έγινε viral, από ένα «πηγαδάκι» που έστησαν στο παλάτι του Μπάκιγχαμ οι ηγέτες Καναδά, Γαλλίας και Βρετανίας, όπου αναφέρονταν με χιουμοριστική διάθεση στη συνέντευξη Τύπου διάρκειας 48 λεπτών που έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

Ads

Στο βίντεο, φαίνεται ο Μπορις Τζόνσον να ρωτά τον Εμμάνουελ Μακρόν αν αυτός ήταν ο λόγος που άργησε να εμφανιστεί, ενώ ο Τζαστίν Τριντό φέρεται να απαντά, γελώντας, πως … «άργησε επειδή βρέθηκε σε μια συνέντευξη Τύπου 40 λεπτών! Μόλις είδε τα σαγόνια των μελών της ομάδας του να πέφτουν στο πάτωμα με αυτά που άκουσαν».

Φυσικά, κανείς εκ των ηγετών δεν αναφέρεται ονομαστικά στον Τραμπ, ωστόσο είναι προφανές πως η συζήτησή τους περιστρέφεται γύρω από τον Αμερικανό πρόεδρο και όσα προηγήθηκαν στη «συνύπαρξή» του με τον Μακρόν.

Από τη μεριά του, ο Αμερικάνος πρόεδρος αντέδρασε έντονα. Συγκεκριμένα, αμέσως μετά τη συνάντηση με την  συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ ο Ντόναλντ Τραμπ, όταν ρωτήθηκε για τα εν λόγω σχόλια δεν προσπάθησε καν να κρύψει τη δυσαρέσκειά του, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι δεν θα δώσει άλλη συνέντευξη τύπου μέχρι να ολοκληρώσει το πρόγραμμά του.

«Ειλικρινά, ο Τριντό είναι ένας ωραίος τύπος. Τον βρίσκω πολύ ωραίο τύπο. Αλλά ξέρετε, η αλήθεια είναι ότι τον εγκάλεσα για το γεγονός πως δεν πληρώνει (σ.σ. ο Καναδάς στο ΝΑΤΟ) το 2% και φαντάζομαι ότι δεν είναι και πολύ χαρούμενος γι’ αυτό. Κάποιοι από εσάς, ήσασταν εκεί. Δεν πληρώνει το 2% και πρέπει να το πληρώνει, ο Καναδάς είναι, έχουν λεφτά. Οπότε τον εγκάλεσα γι’ αυτό και είμαι σίγουρος πως δεν του άρεσε, αλλά έτσι είναι. Κοιτάξτε, εκπροσωπώ τις ΗΠΑ. Θα έπρεπε να πληρώνει περισσότερα και το καταλαβαίνει. Οπότε, μπορώ να καταλάβω πως δεν είναι πολύ ευχαριστημένος αλλά έτσι είναι» ανέφερε ο Αμερικάνος πρόεδρος.

Ads

Από τα πυρά του, μάλιστα, για το 2% που πρέπει να πληρώνουν οι χώρες μέλη στο ΝΑΤΟ δεν ξέφυγε ούτε η Γερμανία. Παρουσία της Μέρκελ ο Τραμπ είπε ότι η Γερμανία «είναι λίγο κάτω από το όριο, αλλά θα το συζητήσουμε».

Στη συνέχεια, μάλλον χολωμένος απ’ όσα του έσουραν για τις μεγάλες, χρονικά, συνεντεύξεις Τύπου, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την απόφασή του να μη δώσει άλλη, και να φύγει απευθείας για την Ουάσινγκτον. «Θα έχουμε μια συνάντηση με τις χώρες που πληρώνουν το 2%, μετά τη Δανία και πιθανόν θα φύγουμε απευθείας για την Ουάσινγκτον. Νομίζω ότι δώσαμε πολλές συνεντεύξεις Τύπου, εκτός κι αν απαιτήσετε μια ακόμα οπότε θα την κάνω» είπε χαρακτηριστικά.