Πρώην βοηθός του ηθοποιού Vin Diesel κατέθεσε μήνυση σε αστυνομικό τμήμα του Λος Άντζελες υποστηρίζοντας ότι ο ηθοποιός την κακοποίησε σεξουαλικά, ενώ δούλευε μαζί του το φθινόπωρο του 2010, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας “Fast Five”.

Ads

Ο δικηγόρος της Diesel, Bryan Freedman, δήλωσε στο Vanity Fair σχετικά με την καταγγελία ότι ο Vin Diesel «αρνείται κατηγορηματικά αυτόν τον ισχυρισμό και ότι «Αυτή είναι η πρώτη φορά που άκουσε για αυτόν τον ισχυρισμό μετά από 13 έτη από μία υπάλληλο 9 ημερών».

«Υπάρχουν ξεκάθαρα στοιχεία που διαψεύδουν πλήρως αυτούς τους παράξενους ισχυρισμούς» τόνισε.

Στη μήνυση, που κατατέθηκε στο Λος Άντζελες, όπως αναφέρει το Vanity Fair, η ενάγουσα Asta Jonasson δηλώνει ότι προσλήφθηκε από την εταιρεία του “Diesel, One Race”, για να εργαστεί για τον ηθοποιό στην Ατλάντα, όπου γινόντουσαν τα γυρίσματα του “Fast Five” Η αγωγή περιγράφει την Jonasson ως πρόσφατο πτυχιούχο κινηματογραφικής σχολής εκείνης της εποχής, του οποίου οι εργασιακές ευθύνες ήταν η οργάνωση πάρτι, η συνοδεία του Diesel σε πάρτι και η διασφάλιση ότι βρισκόταν σε στενή φυσική εγγύτητα μαζί του ώστε να μην τραβηχτούν φωτογραφίες του με γυναίκες σε κάποια εκδήλωση όπου θα παρευρισκόταν χωρίς την επί χρόνια σύντροφό του.

Ads

Η αγωγή ισχυρίζεται ότι αργά ένα βράδυ του Σεπτεμβρίου του 2010, η Jonasson κλήθηκε να περιμένει στη σουίτα του Diesel στο ξενοδοχείο St. Regis. Ο Ντίζελ τότε «άρπαξε τους καρπούς της κυρίας Jonasson, έναν με κάθε ένα από τα χέρια του, και την τράβηξε στο κρεβάτι».

Του ζήτησε να σταματήσει, ξέφυγε από τα χέρια του και περίμενε στην εξώπορτα της σουίτας να φύγει.

Τότε, λέει η μήνυση, ο Diesel πλησίασε ξανά τη Jonasson και άρχισε να ψηλαφίζει το στήθος της και να τη φιλά στο στήθος, παρά τις εκκλήσεις της να σταματήσει.

«Η Jonasson φοβόταν να αρνηθεί πιο βίαια και ήξερε ότι το να τον βγει από αυτό το δωμάτιο ήταν ζωτικής σημασίας τόσο για την προσωπική της ασφάλεια όσο και για την εργασιακή της ασφάλεια» τονίζεται.

«Η ελπίδα της πέθανε όταν ο Vin Diesel έπεσε στα γόνατά του, ανέβασε το φόρεμα της κυρίας Jonasson προς τη μέση της και κακοποίησε το σώμα της, περνώντας τα χέρια του πάνω από τα πόδια της κυρίας Jonasson, συμπεριλαμβανομένων των εσωτερικών μηρών της» αναφέρεται στη συνέχεια.

Σύμφωνα με τη μήνυση, μόλις o Diesel κινήθηκε για να κατεβάσει τα εσώρουχά της, η Jonasson ούρλιαξε και έτρεξε στο διάδρομο προς το μπάνιο, όπου εκεί την κόλλησε στον τοίχο, βάζοντας το χέρι της στο πέος του σε στύση, παρόλο που εκείνη αρνήθηκε λεκτικά».

Στη συνέχεια αυνανίστηκε, όπως αναφέρεται στην αγωγή, ενώ «τρομοκρατημένη, η κα Jonasson έκλεισε τα μάτια της, προσπάθησε να απομακρυνθεί από τη σεξουαλική επίθεση αλλά και να αποφύγει να τον θυμώσει».

Ώρες αργότερα, σύμφωνα με τη μήνυση, η Samantha Vincent —η αδερφή του Diesel και πρόεδρος της One Race— κάλεσε και απέλυσε την Jonasson μετά από λιγότερο από δύο εβδομάδες όπου εργαζόταν για την εταιρία.

«Της ήταν ξεκάθαρο ότι την απολύουν επειδή δεν ήταν πλέον χρήσιμη – ο Vin Diesel την είχε χρησιμοποιήσει για να εκπληρώσει τις σεξουαλικές του επιθυμίες και εκείνη είχε αντισταθεί στις σεξουαλικές του επιθέσεις», σύμφωνα με την αγωγή, το οποίο λέει ότι η «αυτοεκτίμηση του Jonasson κατεδαφίστηκε και αμφισβήτησε τις δεξιότητές της και αν μια επιτυχημένη καριέρα θα της απαιτούσε να δώσει ως αντάλλαγμα το σώμα της για να προχωρήσει».

Αυτό δεν ήταν το πρώτο περιστατικό που συνέβη ενώ η Jonasson εργαζόταν για την Diesel, σύμφωνα με τη μήνυση. Μόλις λίγες μέρες πριν, ένας άλλος επόπτης της One Race την κάλεσε στο δικό του δωμάτιο στο St. Regis ενώ ήταν σε υπηρεσία, όπου έβγαλε το πουκάμισό του, έπεσε στο κρεβάτι και είπε: «Έλα εδώ». Η Jonasson βγήκε αμέσως από το δωμάτιο, σύμφωνα με την αγωγή.

Εκτός από τη σεξουαλική ενέργεια, η μήνυση ισχυρίζεται, μεταξύ άλλων, διάκριση με βάση το φύλο/φύλο, σκόπιμη πρόκληση συναισθηματικής δυσφορίας, εχθρικό εργασιακό περιβάλλον, άδικο τερματισμό της εργασίας και αντίποινα. Κατηγορεί επίσης τον Diesel και την παραγωγή του για απόπειρα συγκάλυψης και δηλώνει ότι η Jonasson «υπέφερε και συνεχίζει να υποφέρει από ταπείνωση, συναισθηματική αγωνία και ψυχικό και σωματικό πόνο».

Σύμφωνα με τη μήνυση, έχοντας υπογράψει μια συμφωνία μη αποκάλυψης όταν πήρε τη θέση One Race, η Jonasson διατήρησε τη σιωπή της τα επόμενα χρόνια. Η μήνυση λέει ότι μπόρεσε να υποβάλει τις αξιώσεις χάρη στον νόμο Speak Out, ο οποίος αποτρέπει την επιβολή συμφωνιών μη αποκάλυψης σε περιπτώσεις σεξουαλικής επίθεσης και παρενόχλησης, και το AB2777 της Καλιφόρνια, το οποίο αίρει προσωρινά την παραγραφή για καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης που σημειώθηκαν το 2009 ή αργότερα. Επίσης, αναφέρεται ότι ενδυναμώθηκε από τα κινήματα #MeToo και Time’s Up, τα οποία την ενέπνευσαν να αναζητήσει τη δικαιοσύνη της «για όσα βάναυσα υπέστη στην One Race».