Το Βέλγιο θα δώσει 611 εκατομμύρια ευρώ στην Ουκρανία, με την μορφή βοήθειας, από τα έσοδα των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, ανέφερε η εφημερίδα La Libre, επικαλούμενη την υπουργό Άμυνας του βασιλείου Λουντιβίν Ντεντόντερ.

Ads

«Σύμφωνα με το γραφείο του Βέλγου υπουργού, το οποίο επιβεβαίωσε την πληροφορία, μιλάμε για τόκους από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν δεσμευτεί στο Βέλγιο», ανέφερε το δημοσίευμα.

Στα τέλη του 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ένα σχέδιο για την αξιοποίηση των εσόδων που προκύπτουν από τη δέσμευση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων και των επενδύσεών τους.

Μέχρι στιγμής, προτείνεται η συσσώρευση των έκτακτων κερδών από τα περιουσιακά στοιχεία της Τράπεζας της Ρωσίας σε ξεχωριστούς λογαριασμούς σε αποθετήρια της ΕΕ, εν αναμονή της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περαιτέρω βήματα.

Ads

Στα μέσα Ιανουαρίου, ο Βέλγος αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών Βίνσεντ βαν Πέτεγκεμ δήλωσε μετά από συνεδρίαση του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της ΕΕ ότι η Ευρώπη έχει αρχίσει να επεξεργάζεται τρόπους για να διοχετεύσει τα έσοδα από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας υπέρ της Ουκρανίας.

Συνολικά, οι χώρες της ΕΕ και της G7 έχουν παγώσει σχεδόν το ήμισυ των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Ρωσίας αξίας περίπου 300 δισεκατομμυρίων ευρώ από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Περίπου 200 δισεκατομμύρια ευρώ βρίσκονται στην ΕΕ, κυρίως στους λογαριασμούς της βελγικής Euroclear.