Τριάντα δύο χρόνια μετά τη χειρότερη πυρηνική καταστροφή στην ιστορία -ήταν 26 Απριλίου 1986- στους χώρους του πυρηνικού εργοστασίου του Τσέρνομπιλ θα λειτουργήσει ηλιακή μονάδα παραγωγής ενέργειας, η οποία θα καλύπτει τις ανάγκες 2.000 νοικοκυριών.

Ads

Η νέα μονάδα θα απέχει μόλις 100 μ. από την σαρκοφάγο, η οποία καλύπτεται με τον μεταλλικό θόλο που περιβάλλει τον κατεστραμμένο πυρηνικό αντιδραστήρα για να συγκρατήσει τη ραδιενέργεια.

«Η συγκεκριμένη ηλιακή μονάδα παραγωγής ενέργειας μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός μικρού χωριού», δήλωσε ο Γιεβγκέν Βαριάγκιν, επικεφαλής της Solar Chernobyl.

Η εταιρεία ξόδεψε περίπου 1 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση 3.800 φωτοβολταϊκών πάνελ σε μια έκταση που ισούται με περίπου δύο ποδοσφαιρικά γήπεδα και ελπίζει να κάνει απόσβεση μέσα σε επτά χρόνια, ενώ μελλοντικά προσδοκά να αυξήσει κατά 100 φορές την παραγωγή ενέργειας.

Ads

«Η ηλιοφάνεια εδώ είναι περίπου όση και στη νότια Γερμανία», λέει ο Βαριάγκιν.

Η Ουκρανία σταμάτησε προ διετίας την εισαγωγή φυσικού αερίου από τη Ρωσία και θέλει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την ακατοίκητη αποκλεισμένη ζώνη γύρω από το Τσέρνομπιλ, όπου απαγορεύονται οι αγροτικές καλλιέργειες.

image

Σύμφωνα με την Ουκρανία, η ζώνη γύρω από το Τσέρνομπιλ δεν θα μπορέσει να κατοικηθεί για «24.000 χρόνια».

Παρά ταύτα υποστηρίζεται ότι είναι εφικτή με τη λήψη των κατάλληλων μέτρων προστασίας η βιομηχανική της χρήση.