Τρομοκρατική οργάνωση ανακήρυξαν οι αρχές της Αιγύπτου τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, ενώ παράλληλα απαγορεύτηκε στα μέλη της διοργανώνουν διαδηλώσεις. Η απόφαση της μεταβατικής κυβέρνησης τους στρατού έρχεται μια ημέρα μετά τη βομβιστική επίθεση εναντίον αστυνομικού τμήματος που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 14 άνθρωποι.

Ads

 
Οι αρχές χρέωσαν την επίθεση στην Μουσουλμανική Αδελφότητα, ωστόσο η οργάνωση διέψευσε τη συμμετοχή της και καταδίκασε την ενέργεια. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε τελικά η οργάνωση Ansar Beit al – Makdis, μια ένοπλη ομάδα που δραστηριοποιείται στη χερσόνησο του Σινά.
 
Σύμφωνα με το Al Jazeera, η αναγνώριση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ως «τρομοκρατική οργάνωση» ήταν αναμενόμενη καθώς η πίεση προς την κυβέρνηση για να λάβει αυτήν την απόφαση κλιμακώθηκε μετά τη βομβιστική επίθεση. Επιπλέον η κυβέρνηση έθεσε εκτός νόμου και όλες τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, που συνδέονται με την Μουσουλμανική Αδελφότητα.
 
Ο αρμόδιος μεταβατικός υπουργός ανακοίνωσε πως ενημερώθηκε και ο Αραβικός Σύνδεσμος για την απόφαση και όλες οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, βραχίονες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας «θα αντιμετωπίσουν τις νόμιμες κυρώσεις». Παράλληλα η μεταβατική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως δεν χρειάζεται νέος νόμος για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σημειώνοντας πως η υφιστάμενη νομοθεσία καλύπτει τις αρχές. 

 

Η μεταβατική κυβέρνηση του στρατού έχει ανακοινώσει πως το δημοψήφισμα για το νέο σύνταγμα θα διεξαχθεί στα μέσα Ιανουαρίου. Σύμφωνα με το σχέδιο μετά το δημοψήφισμα, που προβλέπει διευρυμένες εξουσίες για τον Στρατό, θα διεξαχθούν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές μέσα σε διάστημα 30 έως και 90 ημερών από την έγκριση του νέου Συντάγματος.
 
Ο Μοχάμεντ Μόρσι, ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου, ανετράπη από τον στρατό, που επενέβη μετά από ένα μαζικό κίνημα κατά του τότε προέδρου, ο οποίος έχει προφυλακιστεί κατηγορούμενος μεταξύ άλλων για τις δολοφονίες αντικυβερνητικών διαδηλωτών. Μετά την καθαίρεσή του ξέσπασε ένα νέο κύμα αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ οπαδών και πολέμιων της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, με αποκορύφωμα την βίαιη επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας κατά οπαδών του Μόρσι, που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι.
 
Έκτοτε η Μουσουλμανικής Αδελφότητας διοργανώνει σχεδόν καθημερινά διαδηλώσεις, ενώ παράλληλα υπήρξε και αύξηση βομβιστικών επιθέσεων από ισλαμιστικές εξτρεμιστικές οργανώσεις. Στις διαδηλώσεις κατά τους στρατού έκαναν την εμφάνισή τους και οπαδοί της Αλ Κάιντα. Χιλιάδες μέλη της Μουσουλμανικής Αδελδότητας έχουν φυλακιστεί, ενώ μια δικαστικές αποφάσεις έχουν δεσμευτεί και όλα της τα περιουσιακά στοιχεία.