Βίντεο-ντοκουμέντο από την τρομοκρατική επίθεση σε αίθουσα συναυλιών κοντά στη Μόσχα, έδωσε στη δημοσιότητα η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος μέσω της πλατφόρμας Telegram.

Ads

Στο βίντεο, διάρκειας 1 λεπτού και 31 δευτερολέπτων, καταγράφονται σοκαριστικές εικόνες από τη στιγμή που οι ένοπλοι άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως μέσα στο Crocus City Hall του Κρασνογκόρσκ, σκορπώντας τον θάνατο.

Προσοχή, πολύ σκληρές εικόνες

Η τζιχαντιστική ισλαμική οργάνωση, που έχει πραγματοποιήσει και στο παρελθόν επιθέσεις στη Ρωσία, έχει αναλάβει την επίθεση της τρομοκρατικής ενέργειας τόσο με ανακοίνωση λίγες ώρες μετά το συμβάν, αλλά και με φωτογραφία σε ένα από τα δίκτυά της στο Telegram, όπου, όπως υποστηρίζει, απεικονίζονται οι τέσσερις δράστες της επίθεσης. Επίσης, στην ανάρτηση αναφέρεται πως η επίθεση στη Ρωσία διαπράχθηκε στο πλαίσιο του «πολέμου που μαίνεται» μεταξύ του Ισλαμικού Κράτους και των χωρών που πολεμούν το Ισλάμ. Κατά την πρώτη ανάληψη της ευθύνης, το Ισλαμικό Κράτος ανέφερε ότι «μαχητές του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκαν σε μεγάλη συγκέντρωση χριστιανών στα περίχωρα της Μόσχας, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας εκατοντάδες και προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στον τόπο, προτού αποσυρθούν με ασφάλεια στις βάσεις τους».

Στη Ρωσία, τουλάχιστον 133 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και πάνω από 120 τραυματίστηκαν από τρομοκρατική επίθεση του ΙΚ, που σημειώθηκε στην αίθουσα συναυλιών Crocus City Hall, έξω από τη Μόσχα. Σύμφωνα με το ρωσικό BBC νεκροί είναι δύο από τους δράστες, ενώ συνελήφθησαν 11 άτομα.

Όλοι οι δράστες βρέθηκαν και συνελήφθησαν, ανέφερε χθες σε διάγγελμά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, κάνοντας λόγο για μια «βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση» δείχνοντας την Ουκρανία και κηρύσσοντας ημέρα εθνικού πένθους, την 24η Μαρτίου.

«Το Ισλαμικό κράτος είναι κοινός τρομοκράτης εχθρός, που πρέπει να ηττηθεί παντού», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα καταδίκασαν, ΟΗΕ, ΕΕ, ΗΠΑ, Κίνα και πολλές ακόμη χώρες, μεταξύ των οποίων, και η Ελλάδα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο ότι αναζητεί τρόπους για να “ρίξει την ευθύνη” στην Ουκρανία για την τρομοκρατική επίθεση στη Ρωσία.

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS) είναι η μόνη που φέρει την ευθύνη για τη φονική επίθεση που σημειώθηκε την Παρασκευή σε αίθουσα συναυλιών κοντά στη Μόσχα και δεν υπήρξε καμία ουκρανική εμπλοκή, δήλωσε αργά χθες, Σάββατο, το βράδυ η εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ Άντριεν Γουότσον.