Με τον αριθμό των θυμάτων ακόμη να διακυβεύεται, λόγω του μεγέθους της τραγωδίας και τα παιχνίδια στρατηγικής να μαίνονται, τι ξέρουμε μέχρι στιγμής για το αιματοκύλισμα στη Ρωσία, την Παρασκευή 22/3 σε συναυλιακό χώρο; Ένοπλοι άνδρες εισέβαλαν στο Crocus City Hall κοντά στη Μόσχα και σκότωσαν τουλάχιστον 143 ανθρώπους, ενώ τραυμάτισαν δεκάδες.

Ads

Οι τέσσερις άνδρες, οπλισμένοι με αυτόματα πυροβόλα όπλα Kalashnikov, μπήκαν στο Crocus City Hall περίπου στις 19.40 τοπική ώρα. Η Μόσχα δήλωσε ήδη ότι τέσσερις συλληφθέντες δεν είναι Ρώσοι υπήκοοι, ενώ το Ισλαμικό Κράτος έχει εμφανίσει φωτογραφία με τέσσερις δράστες που υποστηρίζει ότι ανήκουν στους κόλπους της.

Οι δράστες έφτασαν μέχρι τους ανιχνευτές μετάλλων στο Crocus City Hall και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως στο πλήθος, οπλισμένοι με αυτόματα όπλα.

Η αιματηρή επίθεση έλαβε χώρα στην αίθουσα συναυλιών στο Κρανσνογκόρσκ, στα βορειοδυτικά περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας.

Ads

Όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, άτομα με στολές παραλλαγής εισέβαλαν στην αίθουσα προτού ανοίξουν πυρ και προκάλεσε και την πυρκαγιά που ευθύνεται για τον θάνατο πολλών ανθρώπων.

Δραματικές στιγμές

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κόσμος έκανε τουλάχιστον 15-20 λεπτά πριν αρχίσει να τρέχει να σωθεί, καθώς όλοι είχαν πέσει στο πάτωμα για  να προστατευτούν.

Τα ρωσικά συνεργεία ερευνών αναφέρουν ότι οι δράστες άρχισαν να βάζουν φωτιά στο κτίριο. Μάλιστα αυτόπτες μάρτυρες μίλησαν για κάποιου είδους εύφλεκτο υγρό που έριχναν στα καθίσματα και τις κουρτίνες προκειμένου να προκαλέσουν πυρκαγιά.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που έφθασε στο σημείο λίγες ώρες μετά την επίθεση ανέφερε ότι μαύρος καπνός και φλόγες υψώνονταν πάνω από τη στέγη της αίθουσας συναυλιών, η οποία έχει χωρητικότητα 6.000 ατόμων. Ένα τμήμα της στέγης κατέρρευσε και στη συνέχεια τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά.

EPA/Liselotte Sabroe

Τα θύματα

Από την επίσημη πλευρά των ερευνητικών συνεργείων αρχικά ανακοινώθηκε ότι ο αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 133, όμως στη συνέχεια από την επικεφαλής του Russia Today έγινε λόγος για 143 νεκρούς.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και 60 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Οι πυροσβέστες, σύμφωνα με το υπουργείο Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων, όπως αναφέρει και το ΑΠΕ, κατόρθωσαν να απομακρύνουν περίπου 100 άτομα που βρίσκονταν στο υπόγειο της αίθουσας συναυλιών.

Πολλοί άνθρωποι είχαν καταφύγει και στη στέγη προκειμένου να σωθούν.

Μέχρι το βράδυ του Σαββάτου 23/3, οι ρωσικές αρχές έχουν κατορθώσει να ταυτοποιήσουν μόνο 29 ανθρώπους από τους 133 που σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων, καθώς είναι πολύ δύσκολη η διαδικασία αναγνώρισης.

 

Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη

Κι ενώ η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, σύμφωνα με ανάρτηση του προπαγανδιστικού μέσου της Amaq στο Telegram, τέσσερις ώρες περίπου μετά την έναρξη των πυροβολισμών, η Μόσχα επιμένει ότι πίσω από την επίθεση κρύβεται η Ουκρανία.

«Η επίθεση διαπράχθηκε στο πλαίσιο του πολέμου που μαίνεται μεταξύ του Ισλαμικού Κράτους και των χωρών που πολεμούν το Ισλάμ», σημείωνε το Amaq.

Οι ΗΠΑ επιβεβαίωναν από την πλευρά τους τους ισχυρισμούς του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με τις πληροφορίες τους και μάλιστα είχαν προβεί σε προειδοποιήσεις σχετικές προς τη ρωσική πλευρά, προκειμένου να λάβει τα μέτρα της.

Το διάγγελμα Πούτιν και οι συλλήψεις

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε κατά τη διάρκεια ενός τηλεοπτικού διαγγέλματός του προς τον ρωσικό λαό ότι οι τέσσερις άνδρες που διέπραξαν την επίθεση κοντά στη Μόσχα κατευθύνονταν προς την Ουκρανία, όταν συνελήφθησαν και ήλπιζαν πως θα διέσχιζαν τα σύνορα.

«Προσπάθησαν να κρυφτούν και μετακινήθηκαν προς την Ουκρανία, όπου, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, είχε προετοιμαστεί ένα «παράθυρο» για εκείνους από την ουκρανική πλευρά για να διασχίσουν τα σύνορα», τόνισε ο Πούτιν.

Ο εκπρόσωπος των ουκρανικών στρατιωτικών υπηρεσιών ασφαλείας Αντρίι Γιούσοφ είπε στο Reuters: «Η Ουκρανία φυσικά δεν εμπλέκεται σε αυτήν την τρομοκρατική επίθεση».

Η Υπηρεσία Ομοσπονδιακής Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) ανέφερε ότι προέβη στη σύλληψη 11 ατόμων μεταξύ αυτών τέσσερις άνδρες που διέπραξαν την επίθεση. Ρωσικά ΜΜΕ μεταδίδουν πως οι άνδρες διέφυγαν από το σημείο της επίθεσης με ένα λευκό όχημα και ότι συνελήφθησαν στην περιοχή Μπριάνσκ, σε απόσταση 340 χιλιομέτρων μακριά από τη Μόσχα.

Ορισμένοι από τους συλληφθέντες εμφανίζονται να ανακρίνονται στην άκρη του δρόμου σε βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα ρωσικά ΜΜΕ και δίκτυα στο Telegram με στενή σχέση με το Κρεμλίνο.