Τα μέτρα που θα δοθούν ως αντάλλαγμα για το πακέτο στήριξης των 80 δισ. αναμένεται να βρεθούν επί τάπητος κατά τα τη συνάντηση που θα έχουν οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της τρόικας με τον Πορτογάλο υπουργό Οικονομικών Φερνάντο Τεξέιρα ντος Σάντος.

Ads

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας που πραγματοποίησε ελέγχους σε υπουργεία και φορείς, σειρά έχουν τα “πρωτοκλασάτα” στελέχη. Στην αποστολή της τρόικας στη Λισαβόνα συμμετέχουν δύο Γερμανοί, ο Ο Γιούεργκεν Κριούγκερ από την Ε.Ε. και ο Ράσμους Ρούεφερ από την ΕΚΤ, ενώ το ΔΝΤ θα εκπροσωπήσει ο γνωστός σε όλους μας Πολ Τόμσεν.

Οι συζητήσεις για τη βοήθεια των 80 δισ. ευρώ αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα Μαΐου, οπότε θα κλειδώσουν και οι όροι για την παροχή του ευρωπακέτου.

Οι Πορτογάλοι προετοιμάζονται να πληρώσουν ακριβό τίμημα για το πακέτο διάσωσης, καθώς αναμένεται να ληφθούν αυστηρά μέτρα λιτότητας. Οι “γιατροί” της Ευρωζώνης προτείνουν μέτρα σε 3 κατευθύνσεις, τη δημοσιονομική προσαρμογή, την ανταγωνιστικότητα, καθώς και την αξιοπιστία της οικονομίας. Στα μέτρα αναμένεται να περιληφθεί κι ένα μεγάλο πακέτο αποκρατικοποιήσεων.

Ads