Οι υπουργοί Άμυνας της Τουρκίας, της Συρίας και της Ρωσίας είχαν συνομιλίες στη Μόσχα -που δεν είχαν προαναγγελθεί- στην πρώτη επίσημη συνάντηση σε τέτοιο επίπεδο μεταξύ της Άγκυρας και της Δαμασκού από την έναρξη του πολέμου στη Συρία το 2011.

Ads

Ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας ανέφερε ότι οι επικεφαλής των τουρκικών, συριακών και ρωσικών μυστικών υπηρεσιών συμμετείχαν επίσης στις συνομιλίες στη Μόσχα, οι οποίες «διεξήχθησαν σε θετική ατμόσφαιρα».

Η συζήτηση επικεντρώθηκε «στη συριακή κρίση, το προσφυγικό πρόβλημα και τις προσπάθειες για έναν κοινό αγώνα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων που υπάρχουν στο συριακό έδαφος», ανέφερε η Άγκυρα, προσθέτοντας ότι θα συνεχιστούν οι τριμερείς συναντήσεις.

Η Ρωσία πιέζει εδώ και καιρό για μια συμφιλίωση μεταξύ της Τουρκίας και της συριακής κυβέρνησης -στενού συμμάχου της Μόσχας- οι οποίες στέκονται σε αντίθετες πλευρές στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.

Ads

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας επιβεβαίωσε συνομιλίες μεταξύ του Ρώσου Σεργκέι Σοϊγκού, του Τούρκου Χουλουσί Ακάρ και του Σύρου Αλί Μαχμούντ Αμπάς, επισημαίνοντας στη σύντομη ανακοίνωσή του «τον εποικοδομητικό χαρακτήρα του διαλόγου και την ανάγκη να συνεχιστεί προς το συμφέρον της περαιτέρω σταθεροποίησης της κατάστασης» στη Συρία και την περιοχή συνολικά.

Ο κίνδυνος κλιμάκωσης

Οι συνομιλίες στη Μόσχα ακολουθούν τις επανειλημμένες απειλές της Άγκυρας για νέα χερσαία εισβολή στη Συρία μετά τη φονική βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο μήνα. Οι τουρκικές αρχές κατηγόρησαν για την επίθεση το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που «εδρεύουν» στη Συρία. Και οι δύο ομάδες αρνήθηκαν την εμπλοκή τους.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει απειλήσει πολλές φορές τις τελευταίες εβδομάδες ότι θα εξαπολύσει μια χερσαία στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, με στόχο τους Κούρδους αντάρτες που ελέγχουν μέρος της περιοχής. Την περασμένη βδομάδα ο Ακάρ είπε ότι η Άγκυρα ήταν σε επαφή με τη Μόσχα με σκοπό «το άνοιγμα του συριακού εναέριου χώρου» για τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

Η Ρωσία έχει αντιταχθεί σε μια νέα τουρκική εισβολή στη Συρία.

Ο πόλεμος στη Συρία, που ξεκίνησε με αντικυβερνητικές διαδηλώσεις για να μετατραπεί στη συνέχεια σε έναν περιφερειακό πόλεμο δια αντιπροσώπων και με εμπλοκή μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία, προκάλεσε ρήξη στις σχέσεις της Άγκυρας με τη Δαμασκό.

Η Τουρκία, σφοδρός πολέμιος της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ από την αρχή του πολέμου, στήριξε ομάδες Σύρων ανταρτών και δέχτηκε στο έδαφός της περίπου τέσσερα εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες.

Όμως το τελευταίο διάστημα η Τουρκία άλλαξε στάση στο ζήτημα. Ο Ερντογάν, που έχει χαρακτηρίσει πολλές φορές «δολοφόνο» τον Άσαντ, δεν απέκλεισε τον περασμένο μήνα μια συνάντηση μαζί του.

Οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν στρατοπεδεύσει στο συριακό έδαφος, νότια των συνόρων των δύο χωρών.