Πολιτική σύγκρουση τόσο εντός του κυβερνητικού συνασπισμού όσο της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση προκαλούν οι δηλώσεις για την «ελεγχόμενη χρεοκοπία» της Ελλάδας, που ξεκίνησαν με προεξάρχοντα τον υπουργό Οικονομίας, Φ. Ρέσλερ. Παρά το γεγονός ότι η Γερμανίδα καγκελάριος δεν κάλυψε τον κ. Ρέσλερ αναφορικά με τις επίμαχες δηλώσεις, τα στελέχη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, στηρίζουν τον αρχηγό του κόμματός τους, ενώ οι Πράσινοι ζητούν την άμεση απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση.

Ads

 

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε επιχείρησαν χθες να κατεβάσουν τους τόνους, βάζοντας φρένο στα κινδυνολογικά σενάρια περί ενδεχόμενης εξόδου από το ευρώ της Ελλάδας. Πάντως, τα στελέχη των κυβερνητικων εταίρων της Μέρκελ, Φιλελεύθερων Δημοκρατών (FDP), στηρίζουν τον αρχηγό του κόμματος τους, υπουργό Οικονομίας Φ. Ρέσλερ. Την ίδια ώρα,  κόμματα όπως οι Πράσινοι ζήτησαν την άμεση απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση.

 

«Οι δημόσιες εικοτολογίες του Ρέσλερ για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας μιας χώρας -μέλους της ΕΕ είναι επιπόλαιες και τυχοδιωκτικές» υπογραμμίζει ο επικεφαλής τη ΚΟ των Πρασίνων, κ. Τριτίν, προσθέτοντας ότι η εν λόγω τοποθέτηση κατέστησε ακριβότερη τη διάσωση του κοινού νομίσματος. Σε παρόμοιους τόνους κινήθηκε και η κριτική των Σοσιαλδημοκρατών.

Ads

 

Την Τρίτη, πάντως, σε συνέντευξη τύπου μετά τις δηλώσεις της καγκελαρίου, ο κ. Ρέσλερ «εξήγησε» πως πρώτο μέλημα είναι να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, και για να γίνει αυτό χρειάζεται να ανακτήσει την οικονομική της δυναμική.

 

Σημειώνεται πως το FDP πάει άσχημα στις δημοσκοπήσεις και συγκεντρώνει ποσοστό κάτω του 5%, το οποίο είναι το ελάχιστο όριο για την είσοδο ενός κόμματος στη γερμανική βουλή και το άρθρο του κ. Ρέσλερ είχε δώσει λαβή στα γερμανικά ΜΜΕ να κάνουν λόγο για έναν κυβερνητικό συνασπισμό σε σύγχυση και για πολιτικά παιχνίδια του ίδιου.  

 

Σήμερα, Τετάρτη, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Φιλελευθέρων Ράινερ Μπρούντερλε, μιλώντας στο ARD, υπογράμμισε ότι οι θέσεις του κ. Ρέσλερ κινούνται στη γραμμή που συζητούν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Σε σχετικό σχέδιο του Eurogroup προβλέπεται ότι «εάν μια χώρα δεν είναι ικανή να αντιμετωπίσει το χρέος της θα πρέπει να προβλέπεται συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών της. Και αυτό είναι αναδιάρθρωση», τόνισε ο πρώην υπουργός, σύμφωνα με την Deutsche Welle.