Τρεις εκρήξεις σημειώθηκαν στο Κάιρο της Αιγύπτου το πρωί της Παρασκευής. Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος τουλάχιστον πέντε ανθρώπων και ο τραυματισμός άλλων 90. Και οι τρεις επιθέσεις είχαν αστυνομικούς στόχους. 

Ads

Στο τελευταίο περιστατικό εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός κοντά σε αστυνομικό τμήμα σε προάστιο της πρωτεύουσας της Αιγύπτου. Κάτοικοι της Γκίζα είπαν ότι ακούστηκε μία δυνατή έκρηξη στη γειτονιά Ταλμπέγια.

Νωρίτερα από την κρατική τηλεόραση είχε γίνει γνωστό πως σκοτώθηκε ένας αξιωματικός της αστυνομίας και τραυματίστηκαν 15 άνθρωποι σε άλλη βομβιστική επίθεση στο Κάιρο, ενώ είχε προηγηθεί επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από τα κεντρικά γραφεία της αστυνομίας, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι και τραυματίστηκαν ακόμη 47. Η αιγυπτιακή τηλεόραση μετέδωσε μαρτυρίες κατοίκων, σύμφωνα με τις οποίες, ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον κτηρίων αμέσως μετά την ισχυρή έκρηξη.

Από την έκρηξη προκλήθηκε βαθύς κρατήρας στο πεζοδρόμιο έξω από το γενικό αρχηγείο της αστυνομίας, η πρόσοψη του οποίου καταστράφηκε ολοσχερώς. 

Ads

Υπενθυμίζεται ότι μετά την πτώση του Μοχάμεντ Μόρσι, η σταθερότητα δεν έχει επιστρέψει στην χώρα ενώ οι βίαιες συγκρούσεις και οι θάνατοι είναι συχνό φαινόμενο μετά την απαγόρευση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. 

Πάντως την προηγούμενη εβδομάδα, υπερψηφίστηκε το νέο Σύνταγμα της χώρας, το οποίο ενισχύει τις εξουσίες του στρατού. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα μποϊκόταρε το δημοψήφισμα χαρακτηρίζοντάς την διαδικασία παράνομη, καθώς δεν αναγνωρίζει την μεταβατική κυβέρνηση. Στο δημοψήφισμα δεν συμμετείχαν επίσης και πολλές οργανώσεις νέων, που είχαν καθοριστική συμμετοχή στο κίνημα ανατροπής του Χόσνι Μουμπάρακ. Αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως ο στρατός σχεδιάζει να πραγματοποιήσει συναντήσεις με τις εν λόγω οργανώσεις ώστε να ακούσει τα αιτήματά τους.