Περίπου 20 εκατ. Αιγύπτιοι (38,6%) ψήφισαν στο δημοψήφισμα για το νέο σύνταγμα, που πραγματοποιήθηκε στις αρχές της εβδομάδας, με το 98% να υπερψηφίζει τις αλλαγές που ενισχύει τις εξουσίες του στρατού.

Ads

 
Η συμμετοχή ήταν πολύ χαμηλότερο από την αναμενόμενη. Αξιωματούχοι προέβλεπαν πως περίπου το 50% των ψηφοφόρων θα προσέλθει στις κάλπες, με τις εκτιμήσεις τους ωστόσο να μην επιβεβαιώνονται.
 
Όμως ο Ναμπίλ Σαλίμπ, επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής, έκανε λόγο για μια «απαράμιλλη επιτυχία» και μια «άνευ προηγουμένου προσέλευση» υπενθυμίζοντας πως το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα είναι υψηλότερο από το αντίστοιχο που είχε διοργανώσει ο Μοχάμεντ Μόρσι, πριν την ανατροπή του, και στο οποίο συμμετείχαν περίπου 17 εκατ. άνθρωποι.
 
Οι αλλαγές που πρότεινε ο έκπτωτος πρόεδρος είχαν συγκεντρώσει τότε το 64%, υπενθυμίζει σε δημοσίευμά του το Al Jazeera. Σημειώνεται πως σήμερα η Μουσουλμανική Αδελφότητα, οργάνωση του Μόρσι, έχει αναγνωριστεί από την μεταβατική κυβέρνηση του στρατού ως «τρομοκρατική οργάνωση» και έχει τεθεί εκτός νόμου.
 
Το ποσοστό συμμετοχής ήταν υψηλότερο και από το αντίστοιχο στο δημοψήφισμα του 2011, το οποίο πραγματοποιήθηκε λίγες εβδομάδες μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ. Περίπου 18,5 εκατ, άνθρωποι συμμετείχαν τότε, ποσοστό 42%, ωστόσο όπως σημειώνει το Al Jazeera στους εκλογικούς καταλόγους της Αιγύπτου έχουν προστεθεί ακόμη περίπου 3 εκατ. ψηφοφόροι τα τελευταία τρία χρόνια.
 
Η έγκριση του νέου Συντάγματος, όπως αυτό συντάχθηκε από τη νέα μεταβατική κυβέρνηση, ανοίγει το δρόμο για τη διεξαγωγή εκλογών το επόμενο διάστημα ώστε ολοκληρωθεί η μετάβαση με την εκλογή μιας νέας κυβέρνησης. Ο προσωρινός πρόεδρος Αντλί Μανσούρ αναμένεται να εκδώσει διάταγμα για το ακριβές χρονοδιάγραμμα για τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές.
 
Πρόκειται για την πρώτη ψηφοφορία από τις 3 Ιουλίου, όταν και ανατράπηκε ο Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό και την υποστήριξη ενός μαζικού αντικαθεστωτικού κινήματος, που αποτελούνταν κατά βάση από τις κοσμικές και φιλελεύθερες πολιτικές δυνάμεις, αλλά και από κάποια ισλαμιστικά κόμματα.

Τα βλέμματα όλων στρέφονται πλέον στον στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι, υπουργό άμυνας και επικεφαλής του στρατού που ηγήθηκε και της επέμβασης για την ανατροπή του Μόρσι,. Ο Ελ Σίσι είναι αρκετά δημοφιλής και έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία. Αν αυτό συμβεί τότε άμεσα αναδεικνύεται ως ένας από τους επικρατέστερους.
 
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα μποϊκόταρε το δημοψήφισμα χαρακτηρίζοντάς την διαδικασία παράνομη, καθώς δεν αναγνωρίζει την μεταβατική κυβέρνηση. Στο δημοψήφισμα δεν συμμετείχαν επίσης και πολλές οργανώσεις νέων, που είχαν καθοριστική συμμετοχή στο κίνημα ανατροπής του Χόσνι Μουμπάρακ. Αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως ο στρατός σχεδιάζει να πραγματοποιήσει συναντήσεις με τις εν λόγω οργανώσεις ώστε να ακούσει τα αιτήματά τους.
 
Σύμφωνα με το Al Jazeera δεν υπήρξαν αναφορές για σημαντικές παρατυπίες κατά την ψηφοφορία, αν και όπως επισημαίνει η επιτήρηση της διαδικασίας ήταν περιορισμένη, με τη συμμετοχή μόλις 5.000 παρατηρητών για 30.000 εκλογικά κέντρα.

Πολλές διεθνείς οργανώσεις αρνήθηκαν να στείλουν παρατηρητές καταγγέλλοντας πως το δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα καταστολής από την στρατιωτική κυβέρνηση, η οποία κατηγορείται πως περιόρισε σε μεγάλο βαθμό την προεκλογική εκστρατεία του «όχι». Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Al Jazeera αρκετοί πολίτες που επιχείρησαν να μοιράσουν φυλλάδια κατά του νέου συντάγματος συνελήφθησαν. 

Ads