Ολοκληρώθηκε η διαδικασία προσαγωγής και ακρόασης του Ντόναλντ Τραμπ στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον, με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ να δηλώνει αθώος ενώπιον της δικαστή Μοξίλα Ουπαντχίγια, για τις τέσσερις βαρύτατες κατηγορίες σχετικά με την υπονόμευση της αμερικανικής δημοκρατίας και τις προσπάθειες ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος και ήττας του, το 2020.

Ads

Ακολουθώντας τα βήματα εκατοντάδων άλλων κατηγορουμένων που σχετίζονται με την αιματηρή εισβολή στο Καπιτώλιο της 6ης Ιανουαρίου 2021, ο επικρατέστερος υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων το 2024, αρνήθηκε τις κατηγορίες σε βάρος του.

Η επόμενη ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση «ΗΠΑ εναντίον Ντόναλντ Τραμπ» ορίστηκε για τις 28 Αυγούστου, δηλαδή μόλις πέντε ημέρες μετά το πρώτο προκριματικό ντιμπέιτ του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Η δικαστής Μοξίλα Ουπαντχίγια, η οποία επέβλεψε την ακρόαση που διήρκεσε περίπου μισή ώρα, διέταξε τον Τραμπ να μην επικοινωνήσει για την υπόθεση με κανέναν μάρτυρα παρά μόνο μέσω του δικηγόρου ή παρουσία  δικηγόρου. Ένας από τους δικηγόρους του Τραμπ, ο Τζον Λάουρο, παραπονέθηκε για τη δικάσιμο της 28ης Αυγούστου, λέγοντας ότι η κυβέρνηση είχε χρόνια για να ερευνήσει την υπόθεση και ο ίδιος και οι συνάδελφοί του θα χρειαστούν χρόνο για να υπερασπιστούν δίκαια τον πελάτη τους.

Ads

Ο Τζον Λάουρο, δήλωσε στο δικαστήριο ότι αναμένει ότι η υπόθεση θα περιλαμβάνει τεράστιο όγκο αποδεικτικών στοιχείων που οι συνήγοροι υπεράσπισης πρέπει να εξετάσουν «προκειμένου να εκπροσωπήσουν τον κ. Τραμπ και τον αμερικανικό λαό». Είπε ότι οι εισαγγελείς θα πρέπει να του πουν γρήγορα «τον όγκο των στοιχείων που αναμένεται να εξετάσουμε … και τον όγκο των αθωωτικών πληροφοριών για τον πρόεδρο», ώστε να μπορέσει να καθορίσει πόσο χρόνο θα χρειαστεί η ομάδα υπεράσπισης για να προετοιμαστεί για τη δίκη.

«Πρόκειται για μια πολύ θλιβερή ημέρα για την Αμερική. Αυτή είναι μια δίωξη πολιτικού αντιπάλου. Αυτό δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί ποτέ στις ΗΠΑ» σχολίασε ο πρώην ένοικος του Λευκού Οίκου, αποχωρώντας από την Ουάσινγκτον, καθώς επιβιβαζόταν στο αεροσκάφος για να επιστρέψει στο Νιου Τζέρσεϊ.

Σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα της Ουάσινγκτον, 1.077 άτομα έχουν αντιμετωπίσει ομοσπονδιακές κατηγορίες που συνδέονται με την εισβολή στο Καπιτώλιο. Ο Τραμπ, ο 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι ο 1.078ος.

Ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ, ο οποίος χειρίζεται την έρευνα για τον Τραμπ και τον στενό του κύκλο, καθόταν στην αίθουσα του δικαστηρίου κατά τη διάρκεια της εμφάνισης του πρώην προέδρου στο δικαστήριο.

Ο Τραμπ δεν κατηγορείται για εγκληματική υποκίνηση, ούτε αντιμετωπίζει την κατηγορία της στασιαστικής συνωμοσίας – ότι σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει βία για να διατηρηθεί στην εξουσία. Κατηγορείται όμως ότι συνωμότησε για να εμποδίσει το Κογκρέσο να εκτελέσει το έργο του επιβεβαιώνοντας την εκλογική νίκη του Μπάιντεν εκείνη την ημέρα και ότι παρεμπόδισε επιτυχώς την επιβεβαίωση της ψηφοφορίας, κατευθύνοντας τους ακροδεξιούς υποστηρικτές του στο Καπιτώλιο.

Κατηγορείται επίσης ότι σχεδίαζε να διαταράξει την εκλογική διαδικασία και να στερήσει από τους Αμερικανούς το δικαίωμά τους να καταμετρηθούν οι ψήφοι τους.

Καθώς ο πρώην πρόεδρος ταξίδευε από το Νιου Τζέρσεϊ στην πρωτεύουσα του έθνους, η εκστρατεία του Τραμπ εξαπέλυσε άλλη μια σφοδρή επίθεση εναντίον του Σμιθ, κατηγορώντας τον ότι «διεξήγαγε μια βρώμικη, πολιτικά υποκινούμενη έρευνα για τον πρόεδρο Τραμπ, προκειμένου να τον εμποδίσει να κερδίσει ξανά την προεδρία» και χαρακτηρίζοντάς τον «πολιτικό πιόνι» του Μπάιντεν.

Ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ, άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην Αμερικανού προέδρου με τις κατηγορίες της συνωμοσίας για εξαπάτηση των Ηνωμένων Πολιτειών, συνωμοσίας για παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας (αναφορικά με την επικύρωση της νίκης Μπάιντεν από το Κογκρέσο την 6η Ιανουαρίου), παρεμπόδιση και απόπειρα παρεμπόδισης επίσημης διαδικασίας (πάλι αναφορικά με την επικύρωση της νίκης Μπάιντεν) και συνωμοσία κατά πολιτικών δικαιωμάτων προς ανατροπή της θέλησης του εκλογικού σώματος στις κάλπες του 2020.

Τα επαναλαμβανόμενα ψέματα του Τραμπ σχετικά με τις εκλογές βρίσκονται στο επίκεντρο του νέου κατηγορητηρίου σε βάρος του, σύμφωνα με το οποίο ο Ρεπουμπλικανός μεγιστάνας προσπάθησε να ανατρέψει την ήττα του στις εκλογές του 2020, τους δύο μήνες πριν την αιματηρή εισβολή ακροδεξιών υποστηρικτών στο Καπιτώλιο της 6ης Ιανουαρίου.

*Με πληροφορίες από Washington Post, BBC, New York Times