Ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου στην Ουάσινγκτον θα παρουσιαστεί, στις 23:00 ώρα Ελλάδας, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, για την απαγγελία του κατηγορητηρίου σε βάρος του στην υπόθεση «ΗΠΑ εναντίον Ντόναλντ Τζ. Τραμπ».

Ads

Ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ που διεκδικεί την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο το 2024 και πλέον καταγράφεται ως ο πιο γνωστός ποινικός κατηγορούμενος στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, κατηγορείται ότι υπονόμευσε τα θεμέλια της αμερικανικής δημοκρατίας προσπαθώντας να αλλοιώσει τη διαδικασία επικύρωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων το 2020.

Ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ, άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην Αμερικανού προέδρου με τις κατηγορίες της συνωμοσίας για εξαπάτηση των Ηνωμένων Πολιτειών, συνωμοσίας για παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας (αναφορικά με την επικύρωση της νίκης Μπάιντεν από το Κογκρέσο την 6η Ιανουαρίου), παρεμπόδιση και απόπειρα παρεμπόδισης επίσημης διαδικασίας (πάλι αναφορικά με την επικύρωση της νίκης Μπάιντεν) και συνωμοσία κατά πολιτικών δικαιωμάτων προς ανατροπή της θέλησης του εκλογικού σώματος στις κάλπες του 2020.

Τα επαναλαμβανόμενα ψέματα του Τραμπ σχετικά με τις εκλογές βρίσκονται στο επίκεντρο του νέου κατηγορητηρίου σε βάρος του, σύμφωνα με το οποίο ο Ρεπουμπλικανός μεγιστάνας προσπάθησε να ανατρέψει την ήττα του στις εκλογές του 2020, τους δύο μήνες πριν την αιματηρή εισβολή ακροδεξιών υποστηρικτών στο Καπιτώλιο της 6ης Ιανουαρίου 2021. Το δικαστήριο όπου θα του απαγγελθούν επίσημα οι κατηγορίες βρίσκεται πολύ κοντά στο Καπιτώλιο, την έδρα του Κογκρέσου.

Ads

«Η επίθεση στην πρωτεύουσα του έθνους μας στις 6 Ιανουαρίου 2021, ήταν μια άνευ προηγουμένου επίθεση στην έδρα της αμερικανικής Δημοκρατίας. Όπως περιγράφεται στο κατηγορητήριο, τροφοδοτήθηκε από ψέματα. Ψέματα από τον κατηγορούμενο που στόχευαν στην παρεμπόδιση μιας θεμελιώδους λειτουργίας της αμερικανικής κυβέρνησης, της εθνικής διαδικασίας συλλογής, καταμέτρησης και πιστοποίησης των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών» δήλωσε ο Τζακ Σμιθ κατόπιν της δημοσιοποίησης του κατηγορητηρίου.

«Παρότι ηττήθηκε, ο κατηγορούμενος ήταν αποφασισμένος να παραμείνει στην εξουσία. Έτσι, για περισσότερο από δύο μήνες μετά την ημέρα των εκλογών, στις 3 Νοεμβρίου 2020, ο κατηγορούμενος διέδιδε ψεύδη […] ότι είχε κερδίσει» αναφέρει το 45 σελίδων κατηγορητήριο.

Ο πρώην πρόεδρος θα δώσει τα δακτυλικά του αποτυπώματα στο πλαίσιο της διαδικασίας κράτησης στο ομοσπονδιακό δικαστήριο και θα κληθεί να παράσχει τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης, την ημερομηνία γέννησης, τη διεύθυνση και άλλες προσωπικές πληροφορίες, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Ποινικοποιείται η ελευθερία του λόγου» λέει ο Τραμπ

Για «άνευ προηγουμένου εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης» εναντίον του έκανε λόγο ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος αναμένεται να δηλώσει αθώος κατά τη σημερινή διαδικασία.

Σε ανάρτησή του στον ιστότοπό του, Truth Social, ο Τραμπ κατηγόρησε τον Δημοκρατικό πρόεδρο και αντίπαλό του στις εκλογές του 2020 Τζο Μπάιντεν ότι κρύβεται πίσω από αυτή τη νέα δίωξη σε βάρος του.

«Οι Δημοκρατικοί δεν θέλουν να κάνουν προεκλογική εκστρατεία έχοντας εμένα απέναντί τους, διαφορετικά δεν θα προσέφευγαν σε αυτήν την άνευ προηγουμένου εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης», έγραψε.

Ο πρώην πρόεδρος έχει παραλληλίσει τις διώξεις σε βάρος του ίδιου και των υποστηρικτών του με «τη ναζιστική Γερμανία της δεκαετίας του 1930, τη Σοβιετική Ένωση και άλλα αυταρχικά, δικτατορικά καθεστώτα».

Οι σύμμαχοι του πρώην προέδρου -και η νομική ομάδα υπεράσπισής του- υποστηρίζουν ότι το κατηγορητήριο ποινικοποιεί την προστατευόμενη ελευθερία του λόγου του Τραμπ. Ο δικηγόρος του Τραμπ, Τζον Λάουρο, δήλωσε στο CNN την Τρίτη (1/8) ότι η ομάδα του «επικεντρώνεται στο γεγονός ότι πρόκειται για επίθεση στην ελευθερία του λόγου και την πολιτική συνηγορία».

«Η ελευθερία του λόγου δεν θα επιβιώσει αν αυτό το κατηγορητήριο επιτύχει», δήλωσε ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ, Στίβεν Μίλερ, στο Fox News.

Οι εισαγγελείς φαίνεται ότι είχαν προβλέψει αυτή την αντίδραση, παραδεχόμενοι ρητά στο κατηγορητήριο ότι ο Τραμπ είχε το δικαίωμα της Πρώτης Τροπολογίας των ΗΠΑ να λέει ψέματα για εκλογική νοθεία.

Το κατηγορητήριο υποστηρίζει αντίθετα ότι ο Τραμπ παραβίασε τον νόμο όταν τα ψέματά του μετατράπηκαν σε πράξεις, από απόπειρες ανατροπής των εκλογών μέχρι παρεμπόδιση επίσημων διαδικασιών και συνωμοσία για να εμποδίσει το δικαίωμα των πολιτών να καταμετρηθεί η ψήφος τους.