Μπορεί ο Άνις Άμρι, που θεωρείται ο δράστης της αιματηρής επίθεσης σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, να έπεσε νεκρός σε ανταλλαγή πυροβολισμών στο Μιλάνο, οι γερμανικές αρχές συνεχίζουν ωστόσο τις έρευνες προκειμένου να εντοπίσουν πιθανούς συνεργούς του.

Ads

Η γερμανική αστυνομία εξετάζει το ενδεχόμενο, συνεργάτες του Τυνήσιου Άνις Άμρι, πνα έχουν διαφύγει στην Ιταλία, παρά το ανθρωποκυνηγητό.

«Ο τρομοκρατικός κίνδυνος παραμένει», προειδοποίησε άλλωστε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

«Για εμάς, τώρα, είναι πολύ σημαντικό να αποσαφηνίσουμε αν κατά την προετοιμασία και την εκτέλεση” της επίθεσης στη χριστουγεννιάτικη αγορά και κατά τη διαφυγή του υπόπτου, υπήρξε κάποιο υποστηρικτικό δίκτυο, κάποιο δίκτυο αρωγής, συνεργών ή προσώπων», δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής εισαγγελίας Πέτερ Φρανκ.

Ads

Όπως εξήγησε, οι αρχές θα επιχειρήσουν αρχικά να εξακριβώσουν τη διαδρομή που ακολούθησε ο Άνις Άμρι από το Βερολίνο μέχρι το Μιλάνο.

Σύμφωνα με την ιταλική αστυνομία, ο 24χρονος πέρασε από τη Γαλλία για να πάει στο Μιλάνο, όπου τα ξημερώματα της Παρασκευής σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με Ιταλούς αστυνομικούς κοντά σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό, όταν εκείνοι επιχείρησαν να τον ελέγξουν.

Στο σακίδιό του βρέθηκε ένα εισιτήριο τρένου που αποδεικνύει ότι επιβιβάστηκε στο Σαμπερί, στην ανατολική Γαλλία, και πέρασε από το Τορίνο για να φτάσει τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή στο Μιλάνο, ανέφεραν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Η γερμανική αστυνομία θέλει επίσης να εξακριβώσει αν το όπλο που χρησιμοποίησε ο Άμρι στο Μιλάνο ήταν το ίδιο με εκείνο με το οποίο σκότωσε έναν Πολωνό οδηγό την Δευτέρα στο Βερολίνο. Με το φορτηγό αυτού του Πολωνού ο Άμρι εξαπέλυσε κατόπιν την επίθεσή του στη χριστουγεννιάτικη αγορά, σκοτώνοντας άλλους 11 ανθρώπους και τραυματίζοντας 50.

Ο Χόλγκερ Μινχ, ο επικεφαλής της γερμανικής δικαστικής αστυνομίας, διαβεβαίωσε ότι εκατοντάδες αστυνομικοί θα συνεχίσουν τις έρευνες κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Προτεραιότητα των αρχών είναι επίσης να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη που εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχη μετά την επίθεση αυτή.