Ο πρώην αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) στην Τουρκία, Ντενίζ Μπαϊκάλ, τελεί υπό έρευνα στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης Εργκενεκόν. Ο γενικός εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης Ζεκεριγιά Οζ δήλωσε στους δημοσιογράφους σήμερα ότι έχει ξεκινήσει έρευνα εις βάρος του Μπαϊκάλ, με βάση τις κατηγορίες ότι «προσπάθησε να επηρεάσει μία δίκαιη δίκη» σε σχέση με μία υπόθεση που δικαζόταν στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας.

Ads

Ο Οζ ηγείται μίας ευρείας έρευνας και δίκης σε σχέση με την υπόθεση Εργκενεκόν, ένα σχέδιο για την υπονόμευση της ισλαμικών καταβολών κυβέρνησης της Τουρκίας και την εκδήλωση πραξικοπήματος. Περίπου 200 άνθρωποι, ανάμεσά τους στρατιωτικοί, πολιτικοί και δημοσιογράφοι, έχουν συλληφθεί σε σχέση με την υπόθεση αυτή.

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε σειρά προαγωγών στην ηγεσία του Τουρκικού Στρατού, χωρίς να οριστεί όμως αντικαταστάτης του στρατηγού Ιλκέρ Μπασμπούγκ στην αρχηγία του γενικού επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Επειτα από συνεδριάσεις που διήρκεσαν τέσσερις ημέρες το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, που εξετάζει κάθε χρόνο τις προαγωγές στην ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, διαβίβασε στην τουρκική κυβέρνηση λίστα προαγωγών στην οποία δεν περιλαμβάνονται τα ονόματα 11 στρατηγών και ναυάρχων που θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή σε σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης, αποφεύγοντας έτσι μια σύγκρουση με την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Ads

Είκοσι πέντε εν ενεργεία στρατηγοί και ναύαρχοι περιλαμβάνονται σε έναν κατάλογο 102 υπόπτων κατά των οποίων έχουν εκδοθεί εντάλματα συλλήψεως, όμως μόνο 11 μπορούσαν να τύχουν προαγωγής αυτόν τον χρόνο.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας ενέκρινε την λίστα που θέτει τέλος σε μία σειρά πολυήμερων διαβουλεύσεων ανάμεσα στη στρατιωτική και την πολιτική ηγεσία σχετικά με την τύχη των υπόπτων.

Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο αναμενόταν να διορίσει τον στρατηγό Ισίκ Κοσανέρ, τον σημερινό αρχηγό του στρατού ξηράς, στη θέση του αρχηγού του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων για να αντικαταστήσει τον Ιλκέρ Μπασμπούγκ, η θητεία του οποίου λήγει στα τέλη του Αυγούστου.