Εξώφυλλο στο δημοφιλές τουρκικό περιοδικό κόμικς LeMan αυτής της εβδομάδας έγινε η σύλληψη 16χρονου μαθητή, ο οποίος συνελήφθη επειδή ζωγράφισε μουστάκι και έγραψε βρισιές σε προεκλογική αφίσα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ads

«Δικαιοσύνη στον αιώνα της Τουρκίας» και «Συνελήφθη το 16χρονο παιδί που φέρεται να ζωγράφισε μουστάκι στον Ερντογάν σε προεκλογική αφίσα» ήταν ο τίτλος της καρικατούρας, όπου δύο αστυνομικοί ζωγραφίζουν μουστάκι στο πρόσωπο ενός παιδιού. 

Το θέμα σχολίασε η βουλευτής του κόμματος των Πρασίνων και της Αριστεράς Erzurum, Meral Danış Beştaş: «Πρόκειται για μια εξέλιξη, ακριβώς σύμφωνη με αυτό που λένε ότι “η τουρκική δημοκρατία έχει φτάσει να θεωρείται σημείο αναφοράς σε όλο τον κόσμο”. Τι εννοούσε ο πρόεδρος όταν έλεγε “Θα συνεχίσουμε να αγκαλιάζουμε και τα 85 εκατομμύρια της Τουρκίας ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των εκλογών”. Πώς πρέπει να δούμε το γεγονός ότι ένα 16χρονο παιδί συλλαμβάνεται; Αυτή είναι η δημοκρατία; Είναι αυτό δικαιοσύνη;».

Η Τουρκία έχει μεγάλη παράδοση στα περιοδικά κόμικς και το LeMan είναι ένα από τα παλαιότερα από αυτά. Ξεκίνησε από μια ομάδα που άφησε το Gırgır, το cult περιοδικό κόμικς της χώρας που ξεκίνησε το 1972, ένα μπεστ σέλερ τόσο στην Τουρκία όσο και παγκοσμίως.

Ads

Η ομάδα που εγκατέλειψε το Gırgır ξεκίνησε πρώτα το Limon το 1985 και όταν το Limon έκλεισε το 1991, η ίδια ομάδα ανθρώπων ξεκίνησε το LeMan το 1991. Ήταν το πρώτο περιοδικό κόμικς που δεν ανήκε σε μεγάλο όμιλο μέσων ενημέρωσης αλλά εκδίδονταν ανεξάρτητα.