Τη διαφωνία της με την υποψηφιότητα του αρχηγού του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου εξέφρασε η επικεφαλής του Καλού Κόμματος της Τουρκίας (IYI), Μεράλ Ακσενέρ, με την κίνησή της να σηματοδοτεί τη διάσπαση της συμμαχίας της αντιπολίτευσης.

Ads

Σε δηλώσεις της, ανέφερε ότι η συμμαχία της αντιπολίτευσης δεν αντικατοπτρίζει πλέον την εθνική βούληση. «Το στρογγυλό τραπέζι των έξι δεν είναι πλέον μια πλατφόρμα με κοινό πνεύμα όπου μπορούν να συζητηθούν οι υποψήφιοι, αλλά ένα τραπέζι που λειτουργεί για να σφραγίσει έναν και μόνο υποψήφιο”, είπε χαρακτηριστικά.

Η Ακσενέρ δήλωσε ότι «το έθνος καλεί τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και τον δήμαρχο της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς να κάνουν το καθήκον τους» και να θέσουν υποψηφιότητα. Οπως τόνισε, οι δήμαρχοι της Κωνσταντινούπολης και της Αγκυρας, τους οποίους πρότεινε ως υποψηφίους το κόμμα της, δεν έγιναν δεκτοί από τα άλλα πέντε κόμματα της συμμαχίας, τα οποία συμφώνησαν για την υποψηφιότητα Κιλιτσντάρογλου.

Από την πλευρά του, ο Κ. Κιλιτσντάρογλου υποβάθμισε τις διαφωνίες που ανέκυψαν στη συμμαχία της αντιπολίτευσης, τονίζοντας σε δήλωσή του: «Μην ανησυχείτε, όλες οι πέτρες θα μπουν στη θέση τους».

Ads

Αμφιβολίες για τον Κιλιτσντάρογλου

Η τουρκική αντιπολίτευση έχει αποτύχει σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις να αποτελέσει σοβαρή πρόκληση για τον Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και δύο δεκαετίες. Συνεργάζεται στενότερα μετά την επιτυχία της να πάρει τον έλεγχο μεγάλων δήμων, συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, από το κυβερνών κόμμα ΑΚ του Ερντογάν στις τοπικές εκλογές του 2019.

Η απόσυρση του IYI αποτελεί πλήγμα στις προσπάθειες της αντιπολίτευσης να δημιουργήσει ένα ενιαίο μέτωπο κατά του Ερντογάν, εκτιμούν οι αναλυτές. 

Ο Ερντογάν είχε δει τη δημοτικότητά του να πέφτει εν μέσω κρίσης κόστους ζωής, ακόμη και πριν από τους σεισμούς του περασμένου μήνα που σκότωσαν τουλάχιστον 45.000 ανθρώπους στην Τουρκία.

Όμως, παρά την εκτεταμένη κριτική για την αρχική αντίδραση της κυβέρνησης στην καταστροφή, οι δημοσκόποι την Παρασκευή δήλωσαν ότι ο Ερντογάν και το Κόμμα ΑΚ φαίνεται να έχουν διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό την υποστήριξή τους.

Δύο δημοσκοπήσεις αυτήν την εβδομάδα έδειξαν ότι η αντιπολίτευση δεν έλαβε νέα υποστήριξη, εν μέρει λόγω της αποτυχίας της μέχρι στιγμής να ορίσει υποψήφιο, ενώ απομένουν μόλις δύο μήνες από τις εκλογές, και εν μέρει λόγω της απουσίας από την πλευρά της ενός χειροπιαστού σχεδίου για την ανοικοδόμηση των περιοχών που καταστράφηκαν από τον σεισμό.

«Ο σεισμός δεν αποδυνάμωσε την κυβέρνηση τόσο όσο θα περίμενε η αντιπολίτευση», δήλωσε στο Reuters ο πρόεδρος της εταιρείας δημοσκοπήσεων Metropoll Εζέρ Σεντζάρ.

Τα δημοσκοπικά στοιχεία της εταιρείας του δείχνουν τον συνασπισμό του Ερντογάν με το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) να έχουν το προβάδισμα στην περίπτωση επικείμενων εκλογών, μολονότι έχει χάσει αρκετές ποσοστιαίες μονάδες υποστήριξης σε σύγκριση με τον Ιανουάριο.

Πάνω από 45.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Τουρκία και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο έμειναν άστεγοι μετά τον μεγάλο σεισμό που έπληξε το νοτιοανατολικό τμήμα της στις 6 Φεβρουαρίου –στην χειρότερη καταστροφή στην σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Ο Ερντογάν ανέφερε την Τετάρτη ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου, εμμένοντας στο προηγούμενο σχέδιό του για τις εκλογές παρά τα ερωτήματα που εγείρονται όσον αφορά το κατά πόσον αυτές θα είναι εφικτό να διεξαχθούν στην ζώνη που επλήγη σφόδρα από τον σεισμό.

Στον άμεσο απόηχο της καταστροφής κυριάρχησαν αναφορές ότι οι ομάδες έρευνας και διάσωσης της κυβέρνησης δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στην αντιμετώπιση της καταστροφής και καθυστέρησαν υπερβολικά. Άλλοι επέκριναν την χαλαρή επιβολή από την κυβέρνηση των προδιαγραφών ασφαλείας για τα κτίρια, η οποία προκάλεσε, σύμφωνα με τους ίδιους, την κατάρρευση ακόμη και νεόδμητων σπιτιών.