Παραιτήθηκαν οι υπουργοί Οικονομίας, Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, και Εσωτερικών, Μουαμέρ Γκιουλέρ, λόγω εμπλοκής των γιων τους στο σκάνδαλο διαφθοράς που έχει ξεσπάσει στην Τουρκία, στο πλαίσιο της ανοιχτής ρήξη των δύο πρώην συμμάχων, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Φετουλάχ Γκιουλέν. Λίγο αργότερα την παραίτησή του ανακοίνωσε και ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, προτρέποντας μάλιστα τον τούρκο πρωθυπουργό να πράξει το ίδιο. Μετά και τις παραιτήσεις ο Ερντογάν αναμένεται να ανακοινώσει έναν σαρωτικό ανασχηματισμό.

Ads

 
«Στις 17 Δεκεμβρίου είχα ζητήσει από τον πρωθυπουργό να με απαλλάξει από τα καθήκοντά μου, σήμερα του υπέβαλα εγγράφως την απόφασή μου», διευκρινίζει ο Γκιουλέρ σε ανακοίνωσή του.
 
«Εγκαταλείπω τη θέση του υπουργού Οικονομίας ώστε να μπορέσει να πέσει άπλετο φως και να νικηθεί η απεχθής αυτή συνωμοσία που έχει επηρεάσει το παιδί μου και τους στενούς μου συνεργάτες», επεσήμανε ο Τσαγλαγιάν και έκανε λόγο για «βρώμικη πλεκτάνη εναντίον του κόμματος και της κυβέρνησής».
 
Υπενθυμίζεται πως οι γιοι των Τσαγλαγιάν και Γκιουλέρ συνελήφθησαν μαζί με 22 ακόμη πρόσωπα στις 17 Δεκεμβρίου. Εναντίον τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και έχουν προφυλακιστεί. Μεταξύ αυτών είναι και ο διοικητής της δημόσιας τράπεζας Halkbank Σουλεϊμάν Ασλάν.
 
Ανταποκρίσεις για το Tvxs από την Τουρκία:

Οι Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Φετουλάχ Γκιουλέν (ιμάμης και επικεφαλής του διεθνούς ισλαμικού κινήματος «Χιζμέτ») το τελευταίο διάστημα έχουν επιδοθεί σε κατηγορίες, ύβρεις ακόμη και κατάρες, χωρίς ωστόσο να αναφέρονται ονομαστικά ο ένας στον άλλον. 

Το σκάνδαλο διαφθοράς, που έχει προκαλέσει σημαντικούς τριγμούς στην κυβέρνηση Ερντογάν, αποκαλύφθηκε ύστερα από παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών που έδρασαν σε συνεργασία με την αστυνομία. Και οι δύο θεσμοί ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από τον Φετουλάχ Γκιουλέν. Από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός κάνει λόγο για «σχέδιο αποσταθεροποίησης» από «σκοτεινά κέντρα», και ως απάντηση έχει προχωρήσει στην καθαίρεση ανώτατων στελεχών της αστυνομίας.

Ads