Λάδι στη φωτιά, που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους δύο πρώην συμμάχους, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, ρίχνει βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο υπουργός Περιβάλλοντος της κυβέρνησης Ερντογάν να μοιράζει χρήματα σε οπαδούς του κυβερνώντος κόμματος AKP. 

 
Το βίντεο ήρθε στη δημοσιότητα στο πλαίσιο του σκανδάλου διαφθοράς που αποκαλύπτουν οι εισαγγελικές αρχές σε συνεργασία με την αστυνομίας, δύο θεσμούς που στελεχόνται κυρίως από οπαδούς του διεθνούς ισλαμικού κινήματος «Χιζμέτ» του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν. Από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός κάνει λόγο για «σχέδιο αποσταθεροποίησης» από «σκοτεινά κέντρα», και ως απάντηση έχει προχωρήσει στην καθαίρεση ανώτατων στελεχών της αστυνομίας.
 

Οι δύο πρώην σύμμαχοι το τελευταίο διάστημα έχουν επιδοθεί σε κατηγορίες, ύβρεις ακόμη και κατάρες, χωρίς ωστόσο να αναφέρονται ονομαστικά ο ένας στον άλλον. Οι αρχές έχουν προχωρήσει σε περισσότερες από 20 συλλήψεις για διαφθορά, ατόμων που σχετίζονται έμμεσα ή άμεσα με την κυβέρνηση Ερντογάν.
 
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της χώρας επιχειρώντας να αμβλύνει τις αντιπαραθέσεις ανέφερε πως με την υπόθεση ασχολείται η Δικαιοσύνη, ενώ παρέπεμψε στον Ερντογάν για το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού. Την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση όλων των εμπλεκόμενων υπουργών, αφήνοντας να εννοηθεί πως σε αντίθετη περίπτωση θα καταθέσει πρόταση μομφής. 

Ads