Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, νικώντας τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στην επαναληπτική ψηφοφορία της Κυριακής και παρατείνοντας την κυριαρχία του για τρίτη δεκαετία.

Ads

Με καταμετρημένο το 99,43% των ψήφων, ο Ερντογάν κέρδισε με 52,14% των ψήφων ενώ ο Κιλιτσντάρογλου έλαβε 47,86%. Η συμμετοχή στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ανήλθε στο 84,6% έναντι σχεδόν 88% την 14η Μαΐου.
Το ποσοστό του  Τούρκου προέδρου προσέγγισε το 52,59% που είχε λάβει στις προεδρικές κάλπες του 2018, όταν και επικράτησε από τον πρώτο γύρο έναντι του τότε υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Μουχαρέμ Ιντζέ που είχε λάβει 30,64%.

Μιλώντας σε χιλιάδες υποστηρικτές του έξω από το προεδρικό συγκρότημα στην Άγκυρα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι τώρα είναι η ώρα «να αφήσουμε στην άκρη όλες τις συζητήσεις και τις συγκρούσεις σχετικά με την προεκλογική περίοδο και να ενωθούμε γύρω από τους εθνικούς μας στόχους και τα όνειρά μας».

«Δεν είμαστε οι μόνοι νικητές, ο νικητής είναι η Τουρκία. Ο νικητής είναι όλα τα τμήματα της κοινωνίας μας, η δημοκρατία μας είναι ο νικητής», δήλωσε ο Ερντογάν.

Ads

«Οι εκλογές αυτές κατέδειξαν ότι κανένας δεν μπορεί να επιτεθεί στα κεκτημένα αυτού του τόπου», είπε κάνοντας λόγο για γιορτή της δημοκρατίας.

Πρόκειται για νίκη-θρίαμβο υπό την έννοια ότι ο Ερντογάν μπορεί μεν να χρειάστηκε να περιμένει για πρώτη φορά τη δεύτερη Κυριακή για την εκλογή του, όμως είχε επίσης για πρώτη φορά απέναντί του ενωμένη την αντιπολίτευση, από εθνικιστές έως Κούρδους.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι μεταξύ των κύριων προτεραιοτήτων της κυβέρνησης θα είναι η καταπολέμηση του πληθωρισμού και η επούλωση των πληγών από τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους στην Τουρκία και τη γειτονική Συρία.

Διαβάστε σχετικά: Τουρκία: Μεγάλος νικητής του δευτέρου γύρου των εκλογών ο Ερντογάν – Παραμένει για ακόμη πέντε χρόνια στην προεδρία

Μιλώντας στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του στην πρωτεύουσα Άγκυρα, ο Κιλιτσντάρογλου δήλωσε ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται μέχρι να υπάρξει «πραγματική δημοκρατία» στην Τουρκία.

«Αυτή ήταν η πιο άδικη προεκλογική περίοδος στην ιστορία μας… Δεν υποκύψαμε στο κλίμα του φόβου. Σε αυτές τις εκλογές, η βούληση του λαού να αλλάξει μια αυταρχική κυβέρνηση έγινε ξεκάθαρη παρά τις πιέσεις. Αυτό που πραγματικά με λυπεί είναι οι δύσκολες μέρες που έρχονται για τη χώρα μας» σημείωσε ο υποψήφιος της συμμαχίας της αντιπολίτευσης.

Οι ξένοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Ρωσίας, του Κατάρ, της Λιβύης, της Αλγερίας, της Ουγγαρίας, του Ιράν και της Παλαιστινιακής Αρχής, ήταν μεταξύ των πρώτων που συνεχάρησαν τον Ερντογάν.

Σε σχόλια που δημοσιεύθηκαν στον ιστότοπο του Κρεμλίνου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι οι εκλογές παρέχουν «σαφείς αποδείξεις για την υποστήριξη του τουρκικού λαού” στις προσπάθειες του Ερντογάν “να ενισχύσει την κρατική κυριαρχία και να ακολουθήσει μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνεχάρη επίσης τον Ερντογάν, γράφοντας στο Twitter ότι προσβλέπει στη συνεργασία «ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ» σε «διμερή ζητήματα και κοινές παγκόσμιες προκλήσεις».

Οι υποστηρικτές του Ερντογάν συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, φωνάζοντας το όνομά του και «ο Θεός είναι μεγάλος».