Για ακόμη πέντε χρόνια θα παραμείνει στην προεδρία της Τουρκίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος -όπως αναμενόταν- αναδεικνύεται μεγάλος νικητής του δευτέρου γύρου των εκλογών.

Ads

Ειδικότερα, καταμετρημένο το 99% των ψήφων ο Τούρκος πρόεδρος επανεξελέγη με ποσοστό 52,08% έναντι του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που έλαβε 47,92%.

Μάλιστα οι υποστηρικτές του Ερντογάν έχουν ήδη ξεκινήσει τους πανηγυρισμούς στους δρόμους.

Μάλιστα, κάποιοι οπαδοί του Τούρκου προέδρου έσπευσαν να πανηγυρίσουν ακόμη και μέσα στην Αγιά Σοφιά. 

Ερντογάν: Αντίο, αντίο κύριε Κεμάλ

Ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε να στείλει το πρώτο του επινίκιο μήνυα από την Κωνσταντινούπολη, απευθυνόμενος σε οπαδούς του.

Ανεβασμένος πάνω σε ένα πούλμαν της προεκλογικής εκστρατείας του, ο Τούρκος πρόεδρος ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους για την εμπιστοσύνη τους, λέγοντας ότι «μας έδωσαν την ευθύνη να κυβερνήσουμε για ακόμα 5 χρόνια».

Ο Ερντογάν είπε πολλές φορές «αντίο, αντίο κύριε Κεμάλ», ακολουθώντας το σύνθημα των οπαδών του. «Ευχαριστώ θεέ που απάντησες στις προσευχές μας», ανέφερε και πρόσθεσε: «Η βούληση του έθνος μας είναι σιδηρά».

Κιλιτσντάρογλου: Σας ζητώ να συνεχίσουμε το δημοκρατικό αγώνα – Δεν θα δαμάσει την βούλησή μας ένας ολιγάρχης

Από τη μεριά του, την πρώτη του δήλωση μετά από την ήττα του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία έκανε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

«Δεν μπορούσα να επιτρέψω να καταπατήσουν τα δικαιώματα σας να πεινάνε τα παιδιά σας. Να μας οδηγήσουν στη διχόνοια. Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για αυτό» ανέφερε ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου CHP και πρόσθεσε:

«Σας ζητώ να συνεχίσουμε το δημοκρατικό αγώνα. Μέχρι να έρθει η δημοκρατία στη χώρα μας. Δεν θα δαμάσει την βούλησή μας ένας ολιγάρχης».