Τρία θέματα κυριάρχησαν στην ατζέντα των μέσων ενημέρωσης και της κοινής γνώμης της Τουρκίας την περασμένη εβδομάδα:  Η καταγγελία από τους νέους δημάρχους της αντιπολίτευσης των τεράστιων παρατυπιών και της υπερσπατάλης από τους πρώην δημάρχους του κυβερνώντος κόμματος.

Ads

Μεγάλες αφίσες με κατάλογο χρεών που ανέρχονται σε δισεκατομμύρια και δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (διαιρεμένες με το 35, δηλαδή εκατομμύρια και εκατομμύρια ευρώ) αναρτήθηκαν στις προσόψεις των δημαρχείων που κέρδισε η αντιπολίτευση στις 31 Μαρτίου.

Οι νέοι δήμαρχοι βρίσκονται μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, δείχνοντας τα τιμολόγια και τα έγγραφα των σπατάλων των προκατόχων τους. Οι δήμαρχοι του ΑΚΡ έκαναν τα πάντα παράνομα και αθέμιτα για να πλουτίσουν τους κοντινούς τους ανθρώπους, αυτούς που βρίσκονται στην εξουσία.

Αρκετοί πρώην δήμαρχοι που δεν είχαν προβλέψει την εκλογική τους ήττα κατέστρεψαν ή έκαψαν έγγραφα την τελευταία στιγμή και απέτυχαν να οργανώσουν τελετές παράδοσης-παραλαβής.

Ads

Ο αστακός, ένα ελάχιστα γνωστό θαλασσινό που τρώγεται σπάνια στην Τουρκία, θεωρείται ένα πολύ πολυτελές πιάτο λόγω της τιμής του, η οποία είναι τουλάχιστον τρεις φορές υψηλότερη από ό,τι στην Ελλάδα. Αλλά αυτή την εβδομάδα ο αστακός έγινε το νέο έμβλημα του κυβερνώντος κόμματος.

Μια από τις βουλευτίνες του Ερντογάν τόλμησε να μοιραστεί στο διαδίκτυο μια φωτογραφία από το τραπέζι του δείπνου της στο Monaco Yatch Club με ένα πιάτο αστακό. Ένα άλλο μέλος του δημοτικού συμβουλίου του κυβερνώντος κόμματος δημοσίευσε επίσης μια φωτογραφία στον λογαριασμό του στο X που τον δείχνει να τρώει αστακό. Μια μερίδα από αυτά τα θαλασσινά κοστίζει περίπου το μισό του κατώτατου μισθού. Ένας άλλος τοπικός αξιωματούχος του ΑΚΡ δεν δίστασε να μοιραστεί τη φωτογραφία του σε μια παραλία στις Μαλδίβες.

Η σπάταλη διαχείριση των δημάρχων του Ερντογάν και ο τρόπος ζωής όσων βρίσκονται κοντά στον Ερντογάν έχουν ενισχύσει την εικόνα του “κόμματος των πλουσίων” στα μάτια ακόμη και των πρώην ψηφοφόρων του προέδρου. Ενώ το ΑΚΡ θέλει να εμφανίζεται ως το κόμμα των φτωχών, των καταπιεσμένων και των πιστών.

Ο Μοναδικός Άνδρας, ο οποίος γίνεται όλο και πιο μοναχικός, δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται τη σημασία του πλήγματος που δέχθηκε.  Ο Ερντογάν συνεχίζει τις αυτοϊκανοποιητικές ομιλίες του και δηλώνει ανοιχτά ότι “υπάρχει μόνο μία εξουσία στην Τουρκία και αυτή είναι ο ίδιος και το παλάτι του”. Αρκετοί πρώην ηγέτες του κυβερνώντος κόμματος και αρκετοί αρθρογράφοι που βρίσκονται κοντά στο Παλάτι ζητούν “μεταρρυθμίσεις”, με περισσότερη δημοκρατία, περισσότερο νόμο και ακόμη και επιστροφή στο δρόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα σημάδι βελτίωσης στην πολιτική σκηνή και οι ομιλίες του Ερντογάν δεν προβλέπουν συγκεκριμένα βήματα προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης δημοκρατίας. Αντιθέτως, οι αυθαίρετες πρακτικές της εκτελεστικής, δικαστικής και νομοθετικής εξουσίας, όλες υπό τον έλεγχο του παλατιού, είναι η ημερήσια διάταξη από τις 31 Μαρτίου.

Ο Ερντογάν δεν έχει καν παραδεχτεί ότι το κόμμα του δεν έχει πλέον την πλειοψηφία και προκειμένου να διαφυλάξει τον θρόνο του δεν είναι καθόλου πρόθυμος να κάνει την παραμικρή παραχώρηση”, λέει ένας πρώην βουλευτής, που τώρα βρίσκεται στην εξορία