Η απόπειρα πραξικοπήματος που σημειώθηκε στην Τουρκία στη διάρκεια της νύχτας από στασιαστές στρατιωτικούς προκάλεσε 161 θανάτους και 1.440 τραυματισμούς, χωρίς να υπολογίζονται οι νεκροί πραξικοπηματίες, που ανέρχονται σε τουλάχιστον 104,  δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Ads

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, 2.839 στρατιωτικοί συνελήφθησαν. Ο Γιλντιρίμ σχολιάζοντας την απόπειρα πραξικοπήματος έκανε λόγο για «κηλίδα» στην τουρκική δημοκρατία, ενώ ανέφερε πως η κατάσταση είναι «υπό πλήρη έλεγχο».

«Με επίκεντρο Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα υπήρξε εξέγερση -τρομοκρατική εξέγερση- η οποία στρεφόταν κατά του Έθνους, των συμβόλων, της σημαίας μας», είπε και χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους στρατιωτικούς πραξικοπηματίες. «Όσοι πυροβολούν πολίτες είναι οι μεγαλύτεροι τρομοκράτες. Ουδέποτε η χώρα θα λησμονήσει αυτή την προδοσία», πρόσθεσε. 

Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι «η 15η Ιουλίου είναι πλέον γιορτή της δημοκρατίας» και ευχαρίστησε τους οπαδούς του κόμματος AKP του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που από χτες τη νύχτα βγήκαν στους δρόμους και όπως είπε «έδωσαν τη δέουσα απάντηση» στους πραξικοπηματίες.

Παράλληλα ο Γιλντιρίμ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής. «Η ποινή του θανάτου έχει αφαιρεθεί από το τουρκικό νομικό σύστημα» είπε όταν ρωτήθηκε σχετικά, αλλά τόνισε πως «το απόγευμα θα συνέλθει η εθνοσυνέλευση για τις εξελίξεις μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, για να λάβει αποφάσεις ως προς το αν θα γίνουν νομικές ρυθμίσεις. Θα εκτιμήσουμε την κατάσταση μαζί με τους ηγέτες των υπόλοιπων κομμάτων».

Ads

Ερωτηθείς αν θα επιμείνει πιο έντονα η Τουρκία για την έκδοση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν από τις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται, στην Τουρκία, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε: «ο άνθρωπος αυτός είναι αρχηγός τρομοκρατικής οργάνωσης. Ειδικά μετά τα χθεσινά γεγονότα, δεν βλέπω ότι μπορεί να υπάρξει χώρα που θα τον στηρίξει. Αν υπάρξει χώρα που θα τον στηρίξει, αυτή η χώρα δεν θα είναι φιλική προς την Τουρκία». Σημειώνεται πως η τουρκική κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή αποδίδει την απόπειρα πραξικοπήματος στο χώρο των οπαδών του Γκιουλέν και παρουσιάζει τον ίδιο ως τον υποκινητή του πραξικοπήματος.