Τουλάχιστον 19 πολίτες, ανάμεσά τους τουλάχιστον πέντε γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν σήμερα από την έκρηξη μιας βόμβας που έπληξε το όχημα στο οποίο επέβαιναν στην επαρχία Χελμάντ του Αφγανιστάν, που θεωρείται προπύργιο των Ταλιμπάν.

Ads

«Αφγανοί άμαχοι που μετακινούνταν με ένα μικρό λεωφορείο έπεσαν σε μια βόμβα που είχε τοποθετηθεί στην άκρη δρόμου ανάμεσα στην επαρχιακή πρωτεύουσα Λασκάρ Γκαχ και στην περιοχή Σανγκίν της Χελμάντ»,, είπε ο εκπρόσωπος των αρχών της επαρχίας Χελμάντ, ο Νταούντ Αχμάντι.

Ο εκπρόσωπος επέρριψε την ευθύνη για την τοποθέτηση της βόμβας στους Ταλιμπάν.

Η νέα αιματηρή επίθεση σημειώθηκε μία ημέρα μετά τη διπλή βομβιστική επίθεση σε τεμένη της μειονότητας των σιιτών στην Καμπούλ και στη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, που είχε αποτέλεσμα τουλάχιστον 63 πιστοί να χάσουν τη ζωή τους.

Ads

Ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι απέδωσε σήμερα την ευθύνη για την επίθεση σε  εδρεύουσα στο Πακιστάν οργάνωση και τόνισε ότι θα εγείρει το ζήτημα στην πακιστανική κυβέρνηση, και οι διμερείς σχέσεις οξύνονται σε μία περίοδο κατά την οποία διανύουν επίσης κρίση οι σχέσεις Ουάσινγκτον-Ισλαμαμπάντ.
 
Η οργάνωση Λασκάρ-ε-Τζανγκβί αλ-Αλάμι, με έδρα στο Πακιστάν, έχει «διεκδικήσει» με πληθώρα ανακοινώσεων την ευθύνη για τις επιθέσεις της Τρίτης κατά σιιτών πιστών στην Καμπούλ και την Μαζάρ-ι-Σαρίφ, στην επέτειο της Ασούρα, την ιερότερη ημέρα των σιιτών και επίσημη αργία στο Αφγανιστάν.
 
Έχοντας επιστρέψει εσπευσμένα από την Ευρώπη ο Χαμίντ Καρζάι δήλωσε ότι πιστεύει τον ισχυρισμό της οργάνωσης Λασκάρ-ε-Τζανγκβί. «Ερευνούμε το ζήτημα και θα το θέσουμε στην πακιστανική κυβέρνηση» είπε την Τετάρτη επισκεπτόμενος σε νοσοκομείο της Καμπούλ τραυματίες της επίθευσης αυτοκτονίας, ανάμεσά τους πολλά παιδιά. Τόνισε ότι η επίθεση δεν ήταν απλά πράξη μίσους ενάντια στους μουσουλμάνους, αλλά ενάντια σε όλη την ανθρωπότητα.
 
«Το Αφγανιστάν δεν μπορεί να αγνοήσει το αίμα όλων των θυμάτων, ειδικά των παιδιών» είπε ανεβάζοντας τους τόνους στη ρητορική κατά του Πακιστάν, που οξύνεται διαρκώς τους τελευταίους μήνες ταυτόχρονα με την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ του Ισλαμαμπάντ και της Ουάσινγκτον.