Ads

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε τη Χιλή η πρόεδρος της χώρας, Μισέλ Μπασελέτ, μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 8,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου 91χμ βορειοανατολικά της πόλης Κοσεπσιόν της Χιλής και σε βάθος 55 χιλιομέτρων και 317χμ νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Σαντιάγο.

Ο απολογισμός των νεκρών αυξάνεται σε 147, ανακοίνωσε η Εθνική Υπηρεσία Εκτάκτων Καταστάσεων της Χιλής. «Η σεισμική δόνηση, η μεγαλύτερη που αντιμετωπίσαμε τα τελευταία 30 χρόνια, είναι ένα ισχυρό πλήγμα για τη Χιλή», δήλωσε νωρίτερα ο εκλεγμένος πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινέρα, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στις 11 Μαρτίου.

Η επικεφαλής της εθνικής Υπηρεσίας Εκτάκτων Καταστάσεων στη Χιλή είπε ότι ο απολογισμός των νεκρών δεν αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με τον τωρινό. Πρόσθεσε όμως ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις ημέρες για να αποτιμηθεί η πλήρης έκταση των ζημιών που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός.

Ads

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύτηκε να στείλει έκτακτη βοήθεια τριών εκατομμυρίων ευρώ στη Χιλή προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του σεισμού. Τη βοήθειά της προσέφερε και η Παγκόσμια Τράπεζα. Ανακοίνωσε την παροχή έκτακτης βοήθειας 100 εκατομμυρίων δολαρίων και τη σύσταση ταμείου για την ανοικοδόμηση, σε συνεργασία με δωρήτριες χώρες.

Ο σεισμός έγινε στις 3.34 τα ξημερώματα (τοπική ώρα) και ακολούθησε μία σειρά μετασεισμών, με τον ισχυρότερο να έχει μέγεθος 6,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Η δόνηση ήταν τόσο ισχυρή ώστε έγινε αισθητή μέχρι την Αργεντινή.

Ο σεισμός προκάλεσε τσουνάμι που μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στις ακτές που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο της δόνησης και αναμένεται να πλήξει 53 χώρες του Ειρηνικού.

Σεισμικά κύματα πλήττουν τον Ειρηνικό Ωκεανό στο σύνολό του και το φαινόμενο αναμένεται να παύσει στην Ιαπωνία με κύματα ύψους 30 εκατοστών, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας των ΗΠΑ. Στη Χιλή κύμα ύψους 2,34 μέτρων έπληξε σήμερα την παραλιακή πόλη Ταλκαχουάνο, ανακοίνωσε το Κέντρο προειδοποίησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό.

Ήδη έχουν εκδοθεί προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο τσουνάμι στις ακτές της Χιλής, του Περού, του Ισημερινού, της Κολομβίας, του Παναμά, της Κόστα Ρίκα και της Ανταρκτικής, αλλά και για τη γαλλική Πολυνησία και την Ιαπωνία.

Οι αμερικανικές αρχές επέκτειναν την προειδοποίηση για τσουνάμι σε όλες τις χώρες του Ειρηνικού Ωκεανού. Το αμερικανικό κέντρο προειδοποίησης για τσουνάμι για τη δυτική ακτή και την Αλάσκα εξέδωσε προειδοποίηση που ισχύει κατά μήκος των ακτών από τα σύνορα του Μεξικού στην Καλιφόρνια μέχρι την Αλάσκα, διαπερνώντας τις Πολιτείες Ορεγκον και Ουάσινγκτον και τη Βρετανική Κολομβία. Νωρίτερα, ήχησαν οι πρώτες σειρήνες στη Χαβάη για να προειδοποιήσουν τους κατοίκους για το επερχόμενο τσουνάμι που αναμένεται να φτάσει στις ακτές του αρχιπελάγους γύρω στις 11 ώρα Ελλάδος με κύματα που υπολογίζονται στα 2 – 2,5 μέτρα.

Το Αμερικανικό Ναυτικό αποσύρει πλοία από το Περλ Χάρμπορ και τη ναυτική βάση του Σαν Ντιέγκο για προληπτικούς λόγους.

Στο Σίδνεϊ, το αυστραλιανό κέντρο προειδοποίησης για τσουνάμι ανακοίνωσε ότι εκδόθηκε προειδοποίηση και για τις αυστραλιανές ακτές στον Ειρηνικό και επεσήμανε την «πιθανότητα για επικίνδυνα κύματα, για ισχυρά ρεύματα στον ωκεανό και για πλημμύρες» κατά μήκος της ακτής ανάμεσα στο Σίδνεϊ, καθώς και σε δυο κοντινά νησιά.

Στο Τόκιο, η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε για τον κίνδυνο τσουνάμι στις ακτές του Ειρηνικού.

Προειδοποίηση για τσουνάμι εκδόθηκε και για τη Γαλλική Πολυνησία. Το πρώτο κύμα αναμένεται να πλήξει τα νησιά Γκαμπιέ της Γαλλικής Πολυνησίας στις 15:50 ώρα Γκρήνουιτς (17:50 ώρα Ελλάδας), την Ταϊτή στις 17:50 ώρα Γκρήνουιτς και τα νησιά Μπόρα Μπόρα στις 18:15 ώρα Γκρήνουιτς, ανακοίνωσε ο Υπατος Αρμοστής της Γαλλικής Πολυνησίας, ο οποίος τόνισε ότι ο κίνδυνος θα παραμείνει τουλάχιστον για δυο ώρες μετά το πρώτο κύμα και ότι ζητήθηκε από τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τις παράκτιες περιοχές.

Ζημιές έχουν υποστεί κτίρια στο ιστορικό κέντρο του Σαντιάγο, ενώ χιλιάδες άνθρωποι έχουν βγει στους δρόμους της πρωτεύουσας σε κατάσταση σοκ. Σε μεγάλα τμήματα της πόλης έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση, ενώ είναι δύσκολες και οι τηλεφωνικές επικοινωνίες, με συνέπεια να είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το μέγεθος των καταστροφών. Κοντά στην πρωτεύουσα έχει καταρρεύσει μία γέφυρα σε αυτοκινητόδρομο.

Εξαιτίας του σεισμού έκλεισε το διεθνές αεροδρόμιο στην πρωτεύουσα, Σαντιάγο και ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις μέχρι νεοτέρας. Η χιλιανή τηλεόραση μετέδωσε ότι το αεροδρόμιο θα παραμείνει κλειστό για 24 ώρες.

Αυτόπτης μάρτυρας, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, είπε ότι η δόνηση διήρκεσε μεταξύ 10 και 30 δευτερολέπτων.

Η πόλη Κονσεπσιόν έχει πληθυσμό περίπου 670.000 ανθρώπων και είναι μία από τις μεγαλύτερες στη Χιλή.

Σημειώνεται ότι στη Χιλή έχει σημειωθεί ο ισχυρότερος σεισμός του 20ου αιώνα μεγέθους 9,5 Ρίχτερ, στην πόλη Βαλδίβια το 1960, προκαλώντας το θάνατο 1.655 ανθρώπων. Από το σεισμό αυτό είχε προκληθεί τσουνάμι που έφτασε μέχρι τα Νησιά του Πάσχα, τη Χαβάη, την Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες, σε απόσταση χιλιάδων μιλίων.

Την ίδια ώρα, στην Ουάσινγκτον η Google έθεσε στη διάθεση των χρηστών του διαδικτύου μια υπηρεσία που ονομάζει «Ρerson Finder: Chile Earthquake» για να τους βοηθήσει στην αναζήτηση οικείων τους, στον εντοπισμό τους, για να λάβουν ή να προσφέρουν πληροφορίες για τα πρόσωπα αυτά. Το εργαλείο αυτό που λειτουργεί μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, διατίθεται στην αγγλική και την ισπανική γλώσσα, στην ηλεκτρονική διεύθυνση chilepersonfinder.appspot.com.

Οι χρήστες μπορούν να δώσουν πληροφορίες για κάποιο πρόσωπο ή να κάνουν έρευνα για να το εντοπίσουν πληκτρολογώντας το όνομά του.

Αγνοούνται Γάλλοι αρχαιολόγοι πραγματοποιούσαν υποβρύχιες ανασκαφές

Περίπου δέκα Γάλλοι αρχαιολόγοι που πραγματοποιούσαν υποβρύχιες ανασκαφές βρίσκονται εδώ και πολλές ημέρες στο νησί Ροβινσώνας Κρούσος, το οποίο επλήγη από τεράστιο κύμα μετά τον ισχυρό σεισμό. Οι επιστήμονες αυτοί πραγματοποιούσαν έρευνες εδώ και ένα μήνα περίπου μαζί με Χιλιανούς συναδέλφους τους για να βρουν τα απομεινάρια ενός ισπανικού τρικάταρτου καραβιού του 17ου αιώνα, του San Martin.

Όλες οι προσπάθειες που έγιναν σήμερα από το Γαλλικό Πρακτορείο για τηλεφωνική επικοινωνία με τους αρχαιολόγους ήταν άκαρπες.

Ενεργοποίηση Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων ΥΠΕΞ για σεισμό στη Χιλή

Το υπουργείο Εξωτερικών, ενεργοποίησε, λόγω του σεισμού στη Χιλή, τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων. Οι Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να πληροφορηθούν για την τύχη συγγενών τους, ή άλλων προσώπων που τυχόν βρίσκονται στη Χιλή, μπορούν να επικοινωνούν στην ακόλουθη τηλεφωνική γραμμή: 210-368 1912.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας, τόνισε ότι παρά τις προσπάθειες, η επικοινωνία με τη Χιλή είναι πολύ δύσκολη και δεν υπάρχει εικόνα για την τύχη των Ελλήνων που ζουν εκεί, διευκρίνισε ωστόσο ότι οι περισσότεροι Ελληνες ομογενείς ζουν στο Σαντιάγο, ενώ ο σεισμός έγινε 320 χιλιόμετρα νοτιότερα.

Αντιδράσεις

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την κατάσταση όπως εξελίσσεται όσον αφορά το τσουνάμι και τόνισε ότι είναι έτοιμος να βοηθήσει τη Χιλή αυτήν «την ώρα της ανάγκης». Αμερικανοί αξιωματούχοι στη Χαβάη δήλωσαν ότι ετοιμάζονται ν΄αρχίσουν εκκενώσεις παράκτιων περιοχών.

Έτοιμη να βοηθήσει τα θύματα του σεισμού στη Χιλή είναι και η Ευρωπαϊκή Ένωση όπως δήλωσε στις Βρυξέλλες η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, η οποία διαβεβαίωσε ότι θα παραμείνει “σε στενή επαφή” με την πρόεδρο της Χιλής και με τον εκλεγμένο διάδοχό της Σεμπαστιάν Πινέρα.

Τη λύπη τους για το τραγικό συμβάν αλλά και την αλληλεγγύη τους προς το λαό της Χιλής εξέφρασαν ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν και ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο.

Τη «βαθιά του θλίψη για τις απώλειες τόσων ανθρώπινων ζωών και τις ανυπολόγιστες καταστροφές από το σεισμό», εξέφρασε και ο Έλληνας πρωθυπουργός με τηλεγράφημά του στην πρόεδρο της Χιλής. Τα συλλυπητήριά του στην πρόεδρο της Χιλής, Μισέλ Μπασελέ, εξέφρασε, με τηλεγράφημά του, και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.