Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το βράδυ της Τρίτης ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εν μέσω της έντασης που έχει προκληθεί μεταξύ των δύο χωρών για το θέμα της έκδοσης του Φετουλάχ Γκιουλεν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως ενορχηστρωτή του πραξικοπήματος.

Ads

Ο Μπαράκ Ομπάμα, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία, προσέφερε τη βοήθεια της Ουάσινγκτον στις έρευνες της Άγκυρας για την απόπειρα πραξικοπήματος, παράλληλα όμως κάλεσε τις τουρκικές αρχές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν σχετικά με την νομική κατάσταση του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, την έκδοση του οποίου η Άγκυρα έχει εξαγγείλει ήδη ότι θα ζητήσει.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου η Άγκυρα έχει αποστείλει σε ηλεκτρονική μορφή υλικό για τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, υπογραμμίζοντας πως το υλικό αυτό εξετάζεται ήδη από Αμερικανούς αξιωματούχους. Όπως τόνισε ο ίδιος, το αίτημα έκδοσης από μέρους της Τουρκίας, μόλις υποβληθεί, θα αξιολογηθεί βάσει της συμφωνίας έκδοσης που έχουν συνάψει τα δύο κράτη.

Ads