Την πρόσφατη συνάντηση των επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών ΗΠΑ και Ρωσίας στην Τουρκία επιβεβαίωσε η Μόσχα.

Ads

Ήταν η πρώτη υψηλού επιπέδου, απευθείας επαφή ΗΠΑ – Ρωσίας που έχει γίνει γνωστή αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.

Αν και αρχικά υπήρξε διάψευση της συνάντησης, οι δύο πλευρές, ταυτόχρονα, την επιβεβαιώνουν με τον πιο επίσημο τρόπο, ενώ το Κρεμλίνο προανήγγειλε νέα επαφή των δύο πλευρών εντός του Νοεμβρίου.

Στη συνάντηση, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εσωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, και Σεργκέι Ναρίσκιν, επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών SVR, συζήτησαν «ευαίσθητα» θέματα.

Ads

Από την αμερικανική πλευρά, αναφέρεται ότι ο Γουίλιαμ Μπερνς φέρεται να επέστησε την προσοχή στον Σεργκέι Ναρίσκιν για τις συνέπειες ενδεχόμενης χρήσης πυρηνικών όπλων και για τους κινδύνους για τη στρατηγική σταθερότητα.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο RTV1, ο Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε ότι «η επαφή έγινε με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς» και «τα θέματα που συζητήθηκαν εκεί ήταν ευαίσθητης φύσης».

«Ο διάλογος συνεχίζεται, αλλά δεν έχει συστηματικό χαρακτήρα», πρόσθεσε, τονίζοντας πάντως ότι «δεν περιμένουμε με το καπέλο μας στο χέρι: οι Αμερικανοί χρειάζονται διάλογο μαζί μας ακριβώς όσο και εμείς μαζί τους». Επίσης, ο Ρώσος υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι άλλη μια επαφή με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα λάβει χώρα αργότερα αυτό τον μήνα, όταν συγκληθεί μια διμερής συμβουλευτική επιτροπή για τη συνθήκη εξοπλισμών Νέα START στις 29 Νοεμβρίου στο Κάιρο.