Την υποστήριξή του στην έκθεση Γκολντστόουν του ΟΗΕ σχετικά με τη σύγκρουση στη Γάζα τον Δεκέμβριο 2008-Ιανουάριο 2009 εξέφρασε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση για τη διενέργεια έρευνας σχετικά με «τις καταγγελλόμενες υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου» που φέρεται ότι διαπράχθηκαν με την ευκαιρία αυτή.

Ads

Με σημερινό του ψήφισμα, το Ευρωκοινοβούλιο θεωρεί ότι τα κράτη της ΕΕ και η αρχηγός της ευρωπαϊκής διπλωματίας Καθριν Αστον, θα πρέπει να «ζητήσουν δημόσια την εφαρμογή των συστάσεων» της έκθεσης αυτής- η οποία έχει επικριθεί αυστηρά από το Ισραήλ.

Επιπλέον, το Κοινοβούλιο καλεί τα δύο μέρη «να κάνουν μέσα σε πέντε μήνες» αμερόληπτες έρευνες, σύμφωνα με το αίτημα που διατυπώθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Οι έρευνες αυτές θα πρέπει να αναζητήσουν και να «αποδώσουν τις ευθύνες για όλες τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων των καταγγελλόμενων εγκλημάτων πολέμου».

Η έκθεση του δικαστή Ρίτσαρντ Γκολντστόουν έχει κατηγορήσει το Ισραήλ και τις παλαιστινιακές ομάδες ότι έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου και συνέστησε την παραπομπή της υπόθεσης στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), εάν το Ισραήλ αρνηθεί να αρχίσει μια «αξιόπιστη» έρευνα.

Ads