«Ο λόγος τώρα ανήκει στις πολιτικές δυνάμεις. Ο διάδοχός μου θα βγάλει τα απαιτούμενα συμπεράσματα» δήλωσε ο πρόεδρος της Ιταλίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο παραλαμβάνοντας τα πορίσματα των «σοφών» για την επίλυση της κρίσης.

Ads

 
«Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να προκύψει μόνον από την συνεργασία μεταξύ των κομμάτων» πρόσθεσε ο Ιταλός πρόεδρος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο διάδοχός του ενδέχεται να προχωρήσει σε νέο κύκλο διαβουλεύσεων με τις πολιτικές δυνάμεις.
 
Ο πρόεδρος παρότρυνε τα κόμματα να ακολουθήσουν το παράδειγμα των σοφών. «Κατάφεραν να βρουν κοινές θέσεις, μέσα σε κλίμα διαλόγου που πρέπει να λειτουργήσει ως παράδειγμα και για τις πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες θα πρέπει να επιδείξουν καλή θέληση στα πλαίσια της δράσης του κοινοβουλίου» υποστήριξε ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.
 
Όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, οι «σοφοί» τάσσονται υπέρ ενός «μεικτού εκλογικού νόμου» που να προβλέπει πριμ εδρών για την πρώτη πολιτική δύναμη, ώστε να διευκολυνθεί η διακυβέρνηση της χώρας και να ενισχυθεί η συνολική σταθερότητα του πολιτικού συστήματος.
 
Παράλληλα, προτείνεται η μείωση του αριθμού των γερουσιαστών σε 120 (σήμερα είναι 315) και των βουλευτών σε 480 (από 630).
 
Τάσσονται επίσης υπέρ της μετατροπής της Γερουσίας σε σώμα που να εκπροσωπεί το σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
 
Στην δημόσια διοίκηση προτείνουν τον περιορισμό των αμοιβών των διευθυντικών στελεχών, ενώ συστήνουν πλήρη αποπληρωμή των χρεών του δημοσίου προς ιδιωτικές επιχειρήσεις, «με σεβασμό, στο εξής, στο όριο τριάντα ημερών για την εξόφληση των τιμολογίων που προβλέπεται από την αρχή του 2013».
 
To κλίμα για την Ιταλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο παραμένει βαρύ, ενώ αίσθηση προκαλεί το δημοσίευμα της εφημερίδας Corriere della Sera, σύμφωνα με το οποίο, η χώρα οδεύει στην υιοθέτηση έκτακτων οικονομικών μέτρων.
 
«Κατά την τριετία 2015-2017 θα χρειαστούμε έκτακτα μέτρα 20 δισ. ευρώ το χρόνο. Αν, όμως, καταργηθεί ο φόρος ακινήτων -όπως ζητούν πολλές πολιτικές δυνάμεις- το ετήσιο αυτό συνολικό ποσό μπορεί να φτάσει τα εξήντα δισεκατομμύρια ευρώ» γράφει.