Ο ακροδεξιός δράστης του μακελειού στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας είχε επισκεφθεί τα Βαλκάνια αρκετές φορές. Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στα δύο τεμένη, οι υπηρεσίες πληροφοριών της Βουλγαρίας ερευνούν ήδη πιθανές διασυνδέσεις του Αυστραλού δολοφόνου στα Βαλκάνια, γράφει η γερμανική Tagesspiegel. Ο μακελάρης του Κράιστσερτς είχε επισκεφθεί το Νοέμβριο του 2018 ως τουρίστας μια σειρά από ιστορικές τοποθεσίες στη Βουλγαρία, δήλωσε ο Βούλγαρος Γενικός Εισαγγελέας Σοτίρ Τσατσάροφ μετά από συνάντηση κυβερνητικών αξιωματούχων με τις μυστικές υπηρεσίες.

Ads

Ο δολοφόνος έφτασε από το Ντουμπάι στη Βουλγαρία το περασμένο φθινόπωρο, είπε ο Τσατσάροφ διευκρινίζοντας ότι επισκέφτηκε τη Βουλγαρία από τις 9 έως τις 15 Νοεμβρίου 2018. Στη συνέχεια μετέβη αεροπορικώς στο Βουκουρέστι. Στη Ρουμανία νοίκιασε ένα αυτοκίνητο για να ταξιδέψει στην Ουγγαρία αλλά δεν ήταν σαφές αν ταξίδευε μόνος του. Νωρίτερα και από τις 28 έως τις 30 Δεκεμβρίου 2016, ο δολοφόνος είχε επισκεφθεί επίσης τη Σερβία. Ταξίδεψε επίσης στο Μαυροβούνιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την Κροατία. Την εποχή εκείνη ταξίδευε κυρίως με λεωφορείο.

Η Σόφια ελέγχει τώρα ποιες επαφές έχει στη Βουλγαρία, όπως είπε ο Τσατσάροφ. Οι βουλγαρικές υπηρεσίες πληροφοριών ,συνεργάζονται ήδη με τους εταίρους τους στις ΗΠΑ, τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο.

Ο Αυστραλός γνωρίζει προφανώς την ιστορία της περιοχής των Βαλκανίων κατά την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σύμφωνα με την εκτίμηση του διάσημου Βούλγαρου αρχαιολόγου Νικολάι Οβτσάροφ. «Μπορώ να πω ότι αυτός ο άνθρωπος είναι ειδικός στην ιστορία των Βαλκανίων», είπε ο Οβτσάροφ στη Σόφια. Ο δράστης του μακελειού είχε επίσης γράψει στα όπλα του ανάμεσα σε άλλα και ονόματα μαχών εναντίον των Οθωμανών στη Βουλγαρία και αλλού στα Βαλκάνια. Τα όπλα του δολοφόνου περιλαμβάνουν και το όνομα του Σέρβου ηγεμόνα Λάζαρ, ο οποίος ηγήθηκε της περίφημης μάχης με το οθωμανικό στρατό στο Κοσσυφοπέδιο.

Ads

Σκόπευε να συνεχίσει τις επιθέσεις

Την ίδια στιγμή, την βεβαιότητα ότι ο δράστης του μακελειού σκόπευε να συνεχίσει τις επιθέσεις προτού συλληφθεί από την αστυνομία εξέφρασε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν.

«Ο δράστης ήταν σε κίνηση, υπήρχαν άλλα δύο πυροβόλα όπλα μέσα στο όχημά του και είναι απολύτως σίγουρο ότι η πρόθεσή του ήταν να συνεχίσει τις επιθέσεις του» είπε η Άρντερν σε δημοσιογράφους στο Κράιστσερτς, προσθέτοντας ότι νεαρά παιδιά συγκαταλέγονται στα θύματα της «φρικτής επίθεσης». Ο ύποπτος για τις επιθέσεις σε δύο τεμένη στη Νέα Ζηλανδία, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 49 άνθρωποι ταυτοποιήθηκε ως ο 28χρονος Αυστραλός Μπρέντον Χάρισον Ταράντ, ο οποίος εμφανίστηκε νωρίτερα ενώπιον δικαστηρίου. Σε βάρος του απαγγέλθηκε κατηγορία για ανθρωποκτονία, ενώ όπως ανέφερε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, είναι πιθανόν να του απαγγελθούν νέες κατηγορίες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα New Zealand Herald, ο Μπρέντον Χάριστον Ταράντ χαμογέλασε όταν οι δημοσιογράφοι τον φωτογράφησαν να κάθεται στο εδώλιο του κατηγορούμενου. «Φαινόταν ήρεμος και παρατηρούσε επί ώρα τους δημοσιογράφους και τους δικηγόρους», μετέδωσε δημοσιογράφος του ραδιοφωνικού σταθμού Radio New Zealand.

Ο Ταράντ δεν ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση, αλλά ούτε και να μη δημοσιοποιηθεί το όνομά του από το δικαστήριο. Θα παραμείνει υπό κράτηση ως τις 5 Απριλίου οπότε η υπόθεση θα παραπεμφθεί στο Ανώτερο Δικαστήριο του Κράισττσερτς. Ο δικαστής Πολ Κέλαρ επέτρεψε στους φωτορεπόρτερ να τραβήξουν φωτογραφίες του Ταράντ, αλλά ζήτησε να δημοσιευθούν με το πρόσωπό του καλυμμένο από «μωσαϊκό», ενώ η δικαστική αίθουσα ήταν κλειστή για το κοινό. Σύμφωνα με την Aστυνομία, είναι πιθανό να του απαγγελθούν και άλλες κατηγορίες.

Η χθεσινή επίθεση εναντίον δύο τεμενών στο Κράισττσερτς, την οποία η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική, είναι η χειρότερη που έχει σημειωθεί στη χώρα. Δύο ακόμη άτομα βρίσκονται υπό κράτηση και η αστυνομία προσπαθεί να εξακριβώσει την εμπλοκή τους στην επίθεση. Κανένας από τους συλληφθέντες δεν είχε ποινικό μητρώο, ούτε βρισκόταν σε καταλόγους στη Νέα Ζηλανδία ή την Αυστραλία με πρόσωπα που παρακολουθούσαν οι αρχές.

Στο μεταξύ ένοπλοι αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί σε διάφορα σημεία σε όλες τις πόλεις της Νέας Ζηλανδίας, κάτι που είναι ασυνήθιστο για μια χώρα με πολύ χαμηλά ποσοστά ένοπλης βίας.