Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιμένει να ενημερωθεί από την Αθήνα σχετικά με το σχέδιο ανάπτυξης πλωτού φράγματος που θα εμποδίζει τις αφίξεις μεταναστών στο Αιγαίο, δήλωσε το απόγευμα της Πέμπτης εκπρόσωπος της Κομισιόν, ο οποίος επισήμανε ωστόσο ότι δεν πρέπει να εμποδίζονται οι πρόσφυγες που αιτούνται άσυλο.

Ads

«Ενημερωθήκαμε για τα σχέδια της κυβέρνησης από τον Τύπο. Θα έρθουμε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές για να μπορέσουμε να καταλάβουμε καλύτερα τι σχεδιάζουν και ποιοι είναι οι στόχοι της εγκατάστασης ενός φράγματος» απάντησε σύμφωνα με τον ΑΝΤ1 εκπρόσωπος της Επιτροπής που ρωτήθηκε για το θέμα.

«Η Επιτροπή θα διαδραματίσει πλήρως το ρόλο της σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου», είπε ο εκπρόσωπος, για να προσθέσει πως «είναι δύσκολο να κάνουμε μια συγκεκριμένη τοποθέτηση για το θέμα, καθώς δεν έχουμε τις λεπτομέρειες του σχεδίου».

Ο εκπρόσωπος επισήμανε ότι τα φυσικά φράγματα δεν αντιβαίνουν στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, όμως «αυτό που είναι σαφές είναι ότι τέτοιου είδους φυσικά εμπόδια δεν πρέπει να είναι εμπόδιο στην αναζήτηση ασύλου που προστατεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Ads

«Η προστασία των εξωτερικών συνόρων είναι πρωτίστως αρμοδιότητα των κρατών μελών, όμως η αρχή της μη επαναπροώθησης πρέπει να γίνεται σεβαστή, καθώς και οι γενικές αρχές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, όπως ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

Κατέληξε λέγοντας ότι αυτό που η Επιτροπή θα πρέπει να αξιολογήσει είναι η αποτελεσματική πρόσβαση των αιτούντων άσυλο.

Στην Ευρωβουλή το θέμα από ΣΥΡΙΖΑ 

Μετά τις χθεσινές αποκαλύψεις, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης, κατέθεσε γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Κώστας Αρβανίτης αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Τα συστήματα αυτά έχουν στο παρελθόν χρησιμοποιηθεί μονάχα για την αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων ενάντια σε στρατιωτικούς στόχους, και ποτέ ενάντια σε άμαχο πληθυσμό. Η χρήση τους και η πιθανή αποδοχή της από πλευράς της Επιτροπής, θα σημάνει παράλληλα την αγνόηση του διεθνούς δικαίου, καθώς και εγκληματική περιφρόνηση προς τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου, καταδικάζοντας ιδιαίτερα τους προερχόμενους από εμπόλεμες ζώνες πρόσφυγες.

Αυτούσια η ερώτηση προς την Κομισιόν για την εφαρμογή πλωτών κωλυμάτων στις ελληνικές ακτές:

Η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της απόπειρας ανακοπής των προσφυγικών ροών προς τη χώρα, προχώρησε ήδη στην παραγγελία πλωτών κωλυμάτων με σκοπό να τα τοποθετήσει κατά μήκος των ελληνικών ακτών, εμποδίζοντας την προσέγγισή τους με πλωτά μέσα.

Τα κωλύματα αυτά, με τεχνική ονομασία “Boat Barriers” κατασκευασμένα, κατ’ αρχήν, για την αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων κατά του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά εναντίον άμαχου πληθυσμού.

Ερωτάται η Κομισιόν:

Καθομολογεί τους σοβαρούς κινδύνους πρόκλησης ναυαγίου και ανθρώπινων απωλειών από την εφαρμογή αυτού του – αποκλειστικά στρατιωτικής αποστολής και σκοπού – μέτρου, που, στην αρχική του σύλληψη και επινόηση, δε δεσμεύεται να μεριμνά για τη ζωή και την ασφάλεια των επιβαινόντων στα πλωτά μέσα;

Αποδέχεται τη συλλήβδην απώθηση όλων όσοι επιχειρούν να προσεγγίσουν τις ακτές της Ελλάδας, δεδομένου ότι, οι περισσότεροι εξ αυτών είναι πρόσφυγες πολέμου που δικαιούνται  προστασία από τους διεθνείς οργανισμούς και παροχή ασύλου;

Νομιμοποιεί την εφαρμογή ενός αποκλειστικά στρατιωτικού μέτρου αναχαίτισης με στόχο, για πρώτη φορά, άμαχους πολίτες σε μη εμπόλεμη ζώνη, αλλά και την παράκαμψη όλων των διαδικασιών που διασφαλίζουν την διάκριση των εισερχομένων σε δικαιούντες ασύλου και μη;»