Τέσσερα χρόνια μετά το καταστροφικό πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα, σε ισχύ τέθηκε ξανά ένας ένας πυρηνικός αντιδραστήρας στην Ιαπωνία.

Ads

Όλοι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες της χώρας είχαν κλείσει μετά το δυστύχημα τους Σεπτεμβρίου του 2013, το κόστος της εισαγόμενης ενέργειας οδήγησε την συντηρητική κυβέρνηση του Άμπε πίσω στη λύση της πυρηνικής ενέργειας.

Την Παρασκευή αναμένεται να αρχίσει η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από τον αντιδραστήρα αυτό που βρίσκεται στην περιοχή Σεντάι, 1.000 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Τόκιο. Η εμπορική εκμετάλλευση του σταθμού αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την εταιρεία που τον διαχειρίζεται.

«Εύχομαι η επανέναρξη της λειτουργίας να γίνει με όλες τις εγγυήσεις για την ασφάλεια, η οποία πρέπει να αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα», δήλωσε χθες το βράδυ ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε.

Ads

Πολίτες και ακτιβιστές πραγματοποίησαν διαδήλωση κατά της επανεκκίνησης της λειτουργίας του αντιδραστήρα, ενώ υπάρχει και προγραμματισμένη διαδήλωση για σήμερα έξω από την πρωθυπουργική κατοικία.