Καθηλωμένα στο έδαφος παραμένουν τα αεροσκάφη εξαιτίας της έκρηξης του ηφαιστείου Eyjafjallajokull της Ισλανδίας, η σκόνη του οποίου έχει καλύψει το σύνολο σχεδόν της Ευρώπης. Εκατομμύρια επιβάτες στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο ταλαιπωρούνται από τις ακυρώσεις δεκάδων χιλιάδων πτήσεων, ενώ οι αεροπορικές εταιρείες δηλώνουν απώλειες εκατομμυρίων ευρώ κάθε ημέρα που περνά. Τα προβλήματα στις αερομεταφορές θα συνεχισθούν για τουλάχιστον 24 ώρες, ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή αεροπορική υπηρεσία ελέγχου Eurocontrol.

Ads

Οι ζημίες που προκλήθηκαν στην παγκόσμια εναέρια κυκλοφορία από την ηφαιστειακή τέφρα υπερβαίνουν εκείνες που προκλήθηκαν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).

Σύμφωνα με την υπηρεσία, δεν πραγματοποιούνται απογειώσεις και προσγειώσεις πολιτικών αεροσκαφών στο μεγαλύτερο μέρος της βόρειας και της κεντρικής Ευρώπης, αλλά πραγματοποιούνται πτήσεις στη νότια Ευρώπη, περιλαμβανομένης της Ισπανίας, της νότιας Βαλκανικής, της νότιας Ιταλίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας. Παράλληλα, από τις 22.000 πτήσεις που πραγματοποιούνται υπό κανονικές συνθήκες στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, σήμερα ματαιώθηκαν οι 16.000.

Χθες, Παρασκευή, περίπου 17.000 πτήσεις ακυρώθηκαν, ενώ προειδοποιήσεις έκαναν λόγο ότι μέχρι και 6 εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο θα επηρεαστούν αν η απαγόρευση πτήσεων συνεχιστεί και την Κυριακή.

Ads

Κλειστά παραμένουν και σήμερα τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της Ευρώπης, ενώ σε περισσότερες από 12 ευρωπαϊκές χώρες δεν πραγματοποιούνται πτήσεις. Η καθήλωση των αεροσκαφών στο έδαφος οφείλεται στις ανησυχίες που εκφράζονται ότι η ηφαιστειακή τέφρα – μια μίξη γυαλιού, άμμου και σωματιδίων από πέτρες που αιωρείται σε ύψος 1.500 μέτρων – μπορεί να βλάψει τα αεροσκάφη.

image

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες διαταραχές στην ιστορία της εμπορικής αεροπορίας. Ειδικότερα:

Γαλλία: τα τρία αεροδρόμια του Παρισιού, Ρουασί, Ορλί και Μπουρζέ, καθώς και άλλα έντεκα θα παραμείνουν το Σάββατο κλειστά έως τις 20:00 ώρα Ελλάδας, ενώ προβλέπεται το κλείσιμο και άλλων αεροδρομίων από το βράδυ του Σαββάτου.

Γερμανία: συνεχίζεται η απαγόρευση πτήσεων στον εναέριο χώρο της Γερμανίας τουλάχιστον μέχρι τις 06.00 GMT της Κυριακής.

Βρετανία: παρατείνεται το κλείσιμο του μεγαλύτερου μέρους του βρετανικού εναέριου χώρου έως τις 06:00 GMT της Κυριακής. Σύμφωνα με τις βρετανικές υπηρεσίες αεροπορικού ελέγχου (NATS), περιορισμένα τμήματα του εναερίου χώρου στις περιοχές της Σκοτίας, της Βόρειας Ιρλανδίας και της βόρειας Αγγλίας θα παραμείνουν ανοιχτά ως τις 1800 GMT σήμερα.

Ιρλανδία: Ο εναέριος χώρος έκλεισε μέχρι τις 12.00 GMT της Κυριακής.

Σουηδία: κλειστός θα παραμείνει ο εναέριος χώρος της για σήμερα Σάββατο και ίσως και για αύριο Κυριακή.

Ισλανδία: τα αεροδρόμια της χώρας παραμένουν ανοικτά.

Αυστρία: Σταδιακό κλείσιμο των αεροδρομίων από τις 18:00 GMT.

Βέλγιο: Εναέριος χώρος κλειστός έως τις 08.00 ώρα Ελλάδας της Κυριακής.

Λουξεμβούργο: Το αεροδρόμιο θα παραμείνει κλειστό ως τις 0800 GMT της Κυριακής

Ιταλία: Ο ιταλικός εναέριος χώρος θα παραμείνει κλειστός τουλάχιστον έως τις 0600 GMT της Δευτέρας, ανακοίνωσε σήμερα η ιταλική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ENAC.

Σερβία
: Το αεροδρόμιο του Βελιγραδίου θα παραμείνει κλειστό τουλάχιστον ως τις 23.00 GMT.

Βουλγαρία: Το αεροδρόμιο της Σόφιας ματαίωσε όλες τις χθεσινές πτήσεις.

Δανία: Εναέριος χώρος κλειστός μέχρι τις 24:00 GMT.

Φινλανδία: Ματαίωση πτήσεων μέχρι τις 12:00 GMT.

Ουγγαρία: Εναέριος χώρος κλειστός από τις 17:00 GMT.

Ιρλανδία
: Το σύνολο σχεδόν του εναερίου χώρου έχει ανοίξει, κυρίως τα αεροδρόμια του Δουβλίνου, του Κορκ και του Σάνον.

Νορβηγία: Καμία πτήση δεν πραγματοποιείται εκτός από τις τοπικές συνδέσεις ανάμεσα στο Τροντχάιμ και τα νησιά Λοφότεν.

Ολλανδία: Ο εναέριος χώρος θα παραμείνει κλειστός τουλάχιστον μέχρι τις 18.00 GMT το Σάββατο. Η KLM ματαίωσε όλες τις πτήσεις της από το αεροδρόμιο του Αμστερνταμ τουλάχιστον μέχρι τις 09.00 GΜΤ.

Πολωνία: Εναέριος χώρος κλειστός.

Ρουμανία: Το βορειο-δυτικό τμήμα του εναερίου χώρου κλειστό.

Ουκρανία: Το αεροδρόμιο στο Κίεβο, θα παραμείνει κλειστό ως τις 1800 GMT, όπως ανακοινώθηκε σήμερα. Κλειστά παραμένουν και τα αεροδρόμια των Λβιβ, Oδησσού, Ντόνετσκ.

Ρωσία: Ο εναέριος χώρος παραμένει ανοικτός, αλλά οι πτήσεις από το βόρειο και το δυτικό τμήμα της Ευρώπης έχουν ματαιωθεί.

Σλοβακία: εναέριος χώρος κλειστός από χθες στις 13.00 GMT.

Ελβετία: Εναέριος χώρος κλειστός μέχρι τις 18.00 GMT.

Τσεχική Δημοκρατία: Εναέριος χώρος κλειστός.

image

Οι περισσότερες πτήσεις των αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών από και προς την Ευρώπη ματαιώθηκαν χθες. Οι αεροπορικές εταιρείες της Αυστραλίας , της Νέας Ζηλανδίας, της Ινδίας, της Σιγκαπούρης και της Ιαπωνίας ματαίωσαν χθες μεγάλο αριθμό πτήσεων προς την Ευρώπη.

Προβλήματα παρουσιάζονται και στις εναέριες μετακινήσεις από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», καθώς ακυρώνονται δεκάδες πτήσεις από και προς πολλές χώρες της Ευρώπης, λόγω της ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία. Ματαίωση πτήσεων και στη Θεσσαλονίκη.

Προβλήματα στην μετακίνηση των επισήμων προκαλεί το νέφος της ηφαιστιακής τέφρας, με πολλούς να αδυνατούν να μεταβούν στην Πολωνία όπου πρόκειται να κηδευτεί αύριο στην Κρακοβία ο Πολωνός πρόεδρος και η σύζυγός του, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους, μαζί με δεκάδες άλλα άτομα, σε αεροπορικό δυστύχημα το περασμένο Σάββατο.

Ταλαιπωρία υπέστη και η Γερμανίδα καγκελάριος η οποία επέστρεψε με λεωφορείο στη Γερμανία, μέσω Λισαβόνας και Ρώμης, στην επιστροφή της από τις ΗΠΑ. Όπως ανακοινώθηκε το βράδυ του Σαββάτου, η κ. Μέρκελ τελικά δεν θα παραστεί στην κηδεία του πολωνού προέδρου Λεχ Κατσίνσκι, λόγω των προβλημάτων από την ηφαιστεικαή τέφρα. Το ίδιο ανακοινώθηκε και από τον Λευκό Οίκο για τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Πρόβλημα αντιμετώπισαν και οι υπουργοί Οικονομικών που έλαβαν μέρος στη συνεδρίαση του Ecofin στη Μαδρίτη, με πολλούς να αδυνατούν να βρουν μέσο μεταφοράς διαθέσιμο για να επιστρέψουν στις χώρες τους.