Η διάσωση των δώδεκα αγοριών και του προπονητή τους, που παραμένουν παγιδευμένοι στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ, στη βόρεια Ταϊλάνδη, δεν είναι δυνατόν να γίνει προς το παρόν μέσω της κατάδυσής τους στα νερά, δήλωσε απόψε ο επικεφαλής της ομάδας διαχείρισης κρίσεων.

Ads

«Τα παιδιά δεν μπορούν προς το παρόν να καταδυθούν» είπε ο Ναρονγκσάκ Οσοτανάκορν, που είναι και κυβερνήτης της επαρχίας Τσιανγκ Ράι. Εξήγησε ότι η μέθοδος αυτή «δεν είναι η κατάλληλη» σε αυτή τη φάση.

Τα περισσότερα από τα παιδιά, ηλικίας από 11 έως 16 ετών, δεν ξέρουν κολύμπι και κανένα τους δεν έχει κάνει ποτέ κατάδυση. Ένας έμπειρος βατραχάνθρωπος χρειάζεται έξι ώρες για να φτάσει από την είσοδο του σπηλαίου στο σημείο όπου έχει καταφύγει η ομάδα των «Αγριογούρουνων» και άλλες πέντε ώρες για να επιστρέψει. Ο θάνατος, νωρίτερα σήμερα, ενός Ταϊλανδού εθελοντή, πρώην στελέχους των ειδικών δυνάμεων, κατέδειξε πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η διαδρομή.

«Είναι πάρα πολύ επικίνδυνο» να βγουν έξω κολυμπώντας, δήλωσε ο Ραφαέλ Αρούς, ένας Ισραηλινός εθελοντής που συμμετέχει στην επιχείρηση διάσωσης. «Σκεφτείτε, αφού σκοτώθηκε ένας κομάντο, πώς θα τα καταφέρει ένας 12χρονος;», πρόσθεσε.

Ads

Τα επίπεδα οξυγόνου έχουν μειωθεί στον θάλαμο όπου βρίσκονται τα παιδιά, όπως επιβεβαίωσε και ο Οσοτανάκορν. Ένας γιατρός βρίσκεται μαζί με την ομάδα για να παρακολουθεί την κατάσταση της υγείας τους.

Διαβάστε ακόμη:

Παράλληλα, οι διασώστες αναζητούν πάντα μια πρόσβαση από την κορυφή του λόφου, ένα φυσικό φρεάτιο που θα μπορούσαν να το διανοίξουν για να φτάσουν στη σπηλιά και να βγάλουν έξω τους εγκλωβισμένους.

Τη διάνοιξη φρεατίων για να φτάσουν στα παγιδευμένα αγόρια εξετάζουν οι διασώστες στην Ταϊλάνδη

Ομάδες διασωστών προσπαθούν να διασχίσουν την πυκνή ζούγκλα της Ταϊλάνδης, αναζητώντας μια εναλλακτική, κάθετη δίοδο για να βγάλουν τα 12 αγόρια και τον προπονητή τους που παραμένουν παγιδευμένοι σε ένα πλημμυρισμένο σπήλαιο εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες.

Τα συνεργεία αυτά εργάζονται πυρετωδώς στην κορυφή του λόφου πάνω από το σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ, καθώς οι μετεωρολόγοι προβλέπουν νέες βροχοπτώσεις στην περιοχή, μια πιθανότητα που απειλεί το βασικό σχέδιο διάσωσης των αγοριών μέσω των στενών σηράγγων που οδηγούν στην είσοδο.

«Θέλουμε να βρούμε έναν κάθετο δρόμο. Πιστεύω ότι είμαστε κοντά», είπε ο Τάνες Γουιρασίρι, ο πρόεδρος του Ινσιτούτου Μηχανικών της Ταϊλάνδης, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters από έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό για εθελοντές και δημοσιογράφους, κοντά στη σπηλιά.

Ελικόπτερα πετούν πάνω από την πυκνή ζούγκλα, στους καταπράσινους λόφους, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν από αέρος μια πιθανή εναλλακτική δίοδο.

Η επιχείρηση διάσωσης, μετά τον εντοπισμό των αγοριών τη Δευτέρα, επικεντρώνεται προς το παρόν στην απάντληση των νερών από το σπήλαιο. Ταυτόχρονα, εκπαιδεύονται τα αγόρια στο πώς να χρησιμοποιούν τον καταδυτικό εξοπλισμό για να προσπαθήσουν να βγουν κολυμπώντας έξω – κάτι που αποτελεί πρόκληση ακόμη και για έμπειρους δύτες και πολύ περισσότερο για τους εφήβους, δεδομένου ότι κάποιοι από αυτούς είναι μόλις 11 χρονών και δεν ξέρουν καν κολύμπι. «Ανησυχώ πολύ… Δεν έχει βουτήξει ποτέ», είπε χαρακτηριστικά ο Σομπούν Καεβόνγκαν, ο πατέρας ενός 16χρονου.

Ο θάνατος ενός Ταϊλανδού εθελοντή διασώστη, πρώην βατραχανθρώπου, συγκλόνισε όλη την αποστολή. Αν ξεκινήσει η βροχή, η προσπάθεια απάντλησης των υδάτων δεν θα έχει νόημα, γεγονός που υποχρεώνει τους επικεφαλής να αναζητήσουν άλλους τρόπους.

Οι μηχανικοί του Τάνες συνεργάζονται με τον στρατό, εξερευνώντας μια περιοχή που πιστεύουν ότι απέχει μερικές εκατοντάδες μέτρα από το πίσω τμήμα του σπηλαίου και τρυπούν τους μαλακούς ασβεστολιθικούς βράχους για να πλησιάσουν όσο περισσότερο μπορούν στα παιδιά. «Αρχικά θεωρούσαμε ότι θα ήταν ένας τρόπος για να μεταφέρουμε εφόδια στους παγιδευμένους από το πίσω μέρος του σπηλαίου αλλά τώρα μπορεί να αποδειχτεί πολύ σημαντικότερος», είπε ο Τάνες.

Μια ομάδα κατέβηκε την Πέμπτη σε βάθος 300 μέτρων μέσω ενός φρεατίου στον λόφο, μέχρι που έφτασε σε αδιέξοδο: η δίοδος δεν συνδεόταν με το σπήλαιο. Περίπου 200 άνθρωποι εξερευνούν τον λόφο ψάχνοντας κάποιο άλλο φυσικό φρέαρ.

Το σημείο όπου έχουν καταφύγει τα παιδιά απέχει περίπου 4 χιλιόμετρα από την είσοδο του σπηλαίου και το τελευταίο 1,7 χιλιόμετρο αυτής της διαδρομής βρίσκεται εντελώς κάτω από το νερό.

Εκφράζονται φόβοι ότι με τη διάνοιξη μιας κάθετης διόδου τμήματα του σπηλαίου μπορεί να καταρρεύσουν πάνω στα αγόρια ή να κλείσουν εντελώς τα περάσματα, εγκλωβίζοντάς τα μέσα.

Ο πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Ίλον Μασκ ανακοίνωσε μέσω του Twitter σήμερα ότι μηχανικοί που εργάζονται στις εταιρείες του κατευθύνονται στην Ταϊλάνδη για να βοηθήσουν όπως μπορούν. Σύμφωνα με τον Μασκ, οι εταιρείες του διαθέτουν «προηγμένους γεωραδιοεντοπιστές» κατάλληλους για «να σκάβουν τρύπες».

Οι συγγενείς των αγοριών πάντως, που παραμένουν στην είσοδο της σπηλιάς όλες αυτές τις ημέρες, δηλώνουν ότι το μόνο που πράγμα που θέλουν είναι να βρεθεί η ασφαλέστερη λύση για τα παιδιά τους.