«Θα φέρουμε πίσω τα παιδιά» ήταν η τελευταία ανάρτηση του άτυχου δύτη, την ώρα που αποχωρούσε για την αποστολή του, η απώλεια του οποίου προκάλεσε συγκίνηση παγκοσμίως.

Ads

Ο δύτης πέθανε συμμετέχοντας στις υπεράνθρωπες προσπάθειες ντόπιων και ξένων δυτών και επιστημόνων να βγάλουν τα 12 αγόρια και τον προπονητή τους, που παραμένουν εγκλωβισμένα σε σπήλαιο στην Ταϊλάνδη από τις 23 Ιουνίου.

Ο 37χρονος Σαμάν Κούναν, πρώην μέλος των Ειδικών Δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης είχε αποστρατευθεί και επέστρεψε προκειμένου να συνδράμει εθελοντικά στην επιχείρηση διάσωσης των παιδιών.

Ο Κούναν πέθανε από ασφυξία και πνιγμό, αφού είχε φροντίσει να τοποθετηθούν φιάλες οξυγόνου κατά μήκος όλης της διαδρομής που προβλέπεται να ακολουθηθεί για τον απεγκλωβισμό των παιδιών. Στην επιστροφή όμως η δική του φιάλη είχε μείνει πια χωρίς οξυγόνο. Ο 37χρονος έχασε τις αισθήσεις του και παρά τη βοήθεια ενός συναδέλφου του που τον έβγαλε έξω, δεν τα κατάφερε.

Ads

Ο θάνατός του, όπως ήταν επόμενο, προκάλεσε τεράστια συγκίνηση στη χώρα αλλά και παγκοσμίως. Η κυβέρνηση της χώρας έκανε γνωστό ότι ο Κούναν θα κηδευθεί με βασιλικές τιμές. Για κάποιους ωστόσο, ο θάνατος του Κούναν είναι «κακός οιωνός» και ενισχύει τους φόβους για την επιτυχή διάσωση των παιδιών, δεδομένου ότι και οι διασώστες σκόρπισαν τον τρόμο ομολογώντας για πρώτη φορά δημοσίως ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ περιορισμένα.

Σύμφωνα δε με τις τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδουν τα τοπικά ΜΜΕ, τα πρώτα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων δείχνουν ότι τα παιδιά και ο προπονητής είναι εξαντλημένα, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις αρχικές εικόνες που είχαν μεταδοθεί με τα παιδιά να δηλώνουν ενθουσιασμένα στην κάμερα ότι είναι καλά.

Όλες οι τελευταίες ενδείξεις δείχνουν ότι οι ειδικοί έχουν αναθεωρήσει όλα τα αρχικά σχέδιά τους. Η μείωση της στάθμης των υδάτων θα καθυστερήσει, ενώ και η απάντληση που προχωρά με γοργούς ρυθμούς δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η δε μετακίνηση από το σημείο που βρίσκονται τα παιδιά ως την έξοδο, συνιστά από μόνη της έναν άθλο. Είναι ενδεικτικό ότι οι επαγγελματίες δύτες χρειάζονται συνολικά 11 ώρες για να πάνε και να έρθουν. Οι ειδικοί φοβούνται ότι τα παιδιά που δεν είναι εκπαιδευμένα σε κάτι τέτοιο και είναι ιδιαίτερα ταλαιπωρημένα από την περιπέτειά τους, θα δυσκολευθούν να αντεπεξέλθουν.