Τις τελευταίες ηχογραφημένες συνομιλίες του Σαουδάραβα δημοσιογράφου της Washington Post, Τζαμάλ Κασόγκι και της ομάδας που θα τον δολοφονούσε μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη δημοσίευσε σήμερα η τουρκική εφημερίδα «Daily Sabah».

Ads

Οι ηχογραφήσεις ανακτήθηκαν από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και αφορούν τις τελευταίες στιγμές της δολοφονίας και του διαμελισμού του δημοσιογράφου.

Όταν εισήλθε στο προξενείο, στις 2 Οκτωβρίου του 2018, ο Κασόγκι χαιρέτησε ένα γνωστό πρόσωπο πριν τον οδηγήσουν σε ένα δωμάτιο, σύμφωνα με την «Daily Sabah».

«Παρακαλώ καθίστε, πρέπει να σας πάμε πίσω (σσ. στο Ριάντ)» ακούγεται να λέει στον Κασόγκι ο Μαχέρ Αμπντουλαζίζ Μουτρέμπ, ανώτερος πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών, επιφορτισμένος με την ασφάλεια του πρίγκηπα Σαλμάν.

Ads

«Υπάρχει ένα ένταλμα από την Ιντερπόλ. Η Ιντερπόλ ζητά την επιστροφή σας. Είμαστε εδώ για να σας πάμε» συνέχισε ο Μουτρέμπ.

Ο Κασόγκι αντέδρασε: «Δεν υπάρχουν αγωγές εναντίον μου. Η αρραβωνιαστικιά μου με περιμένει έξω».

Τα τελευταία 10 λεπτά πριν δολοφονηθεί ο Μουτρέμπ λέει στον Κασόγκι να γράψει ένα μήνυμα στον γιο του. Όταν ο Κασόγκι αρνήθηκε, ο Μουτρέμπ του λέει: «Γράψτε το κύριε Τζαμάλ. Βιαστείτε. Βοηθήστε μας για να σας βοηθήσουμε, αλλιώς στο τέλος θα σας πάμε πίσω στη Σαουδική Αραβία και αν δεν μας βοηθήσετε, ξέρετε τι θα συμβεί τελικά».

Οι πράκτορες στη συνέχεια νάρκωσαν τον δημοσιογράφο. Τα τελευταία του λόγια πριν χάσει τις αισθήσεις του: «Έχω άσθμα, μην το κάνετε, θα με πνίξετε».

Ακολουθούν 30 λεπτά καταγραφών των ήχων του τεμαχισμού του πτώματος, το οποίο δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα.